2016 г. ще бъде белязана от куп събития и чествания

...
2016 г. ще бъде белязана от куп събития и чествания
Коментари Харесай

Годината на ШЕКСПИР ♠ Монети с череп, роза, корона и нож в чест на Барда

2016 година ще бъде белязана от куп събития и празнувания по целия свят, отдадени на 400-та годишнина от гибелта на Уилям Шекспир. Още във втория ден на годината Английската хазна разгласи, че ще пусне в послание нова монета от 2 паунда, с която ще означи творчеството на Барда. С череп и роза ще бъдат маркирани нещастията на Шекспир, а с корона и нож – историческите му драми.

Докато Англия е във вихъра на Шекспировите сюжети, ето някои малко известни обстоятелства от живота на създателя, чиито творби принадлежат на вечността.

♠ Шекспир е бил един от богаташите на времето си. От своята кариера като драматург и артист Шекспир бързо натрупва цяло положение. Още на 33 години си купува втората най-голяма къща в Стратфорд на Ейвън. Впоследствие си купува парцел и в Лондон.

♠ Шекспир се е изявявал и като съавтор. Било е публикувана процедура по това време драматурзи да пишат пиеси дружно. Макар Уилям Шекспир да е предпочитал да работи самичък, той също си е сътрудничил с сътрудници. Работи с Джон Флечър по „ Хенри VIII “ и с Томас Мидълтън по „ Тимон от Атина “. Счита се, че пасажи от „ Макбет “ също са написани от Мидълтън.

♠ Шекспир е виновен за британския език, който се приказва през днешния ден. Сега мъчно се схваща изрече на Шекспир. Бил е измежду създателите с най-богат речник, а и е измислил доста думи, публикувани в англоговорящите страни в наши дни.

♠ Сонетите на Шекспир не са автобиографични. Това няма по какъв начин да се знае сигурно, само че писането на сонети от драматурзите в епохата на Шекспир е било метод да се показва жанр и автентичност. Затова, най-вероятно, до момента в който е писал, Шекспир е опитвал да впечатли публиката, а не да бъде достоверен.

♠ Дъщерите му са били необразовани. От трите дъщери, които имат Уилям и Ана, оцеляват две – Джудит и Сюзана. И до момента в който Сюзана може да написа името си, то Джудит съумява да се научи само да се подписва. Тогава обаче грамотността е била умеене, особено единствено за някои мъжки специалности.

♠ Шекспир е бил мъж на своето време, а това време не е ценяло грамотността у дамите.

♠ Шекспир не се е интересувал от идните генерации. Поне що се отнася до неговото творчество. Не е бил угрижен дали пиесите му ще се четат, откакто той си отиде. Чак 7 години след неговата гибел сътрудници от театъра сформират първата сбирка с негови произведения.

♠ Уилям Шекспир няма наследници. Единственият му наследник Хамнет умира на 11. Сюзана няма деца, а тези на Джудит умират още до момента в който са млади. Никой от тримата му братя не се дами. Родът Шекспир стопира да съществува 25 години след гибелта на поета.

♠ Театърът се подиграва с творчеството му след неговата гибел. След гибелта му театрите вършат каквото си желаят с пиесите на Шекспир. Най-абсурдното е, че в един миг отстраняват трагичното в нещастията, като им поставят благополучен край. Истинска респект към Шекспир стартира да се отдава едвам през ХIX век.

♠ Шекспир се снабдява със съществени врагове. Сред тях са Волтер, Джордж III и Джордж Бърнард Шоу. Шоу даже споделя пред вестник, че би желал да го съживи и замеря с камъни. Представете си единствено, в случай че Шекспир имаше „ Туитър “!

  

Източник - lira.bg 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР