2016 е годината, в която се навършват петстотин години от

...
2016 е годината, в която се навършват петстотин години от
Коментари Харесай

Мистерията на един гений ~ Йеронимус БОШ

2016 е годината, в която се навършват петстотин години от гибелта на Йеронимус Бош. Точната дата на раждане на гениалния художник не е известна, само че се счита, че е роден към 1450 година Умира през 1516.

Тъй като художникът не е имал навика да датира картините си, на историците се постанова сами да изготвят хронологията в неговото творчество и да дават имена на картините му. Освен, че не ги датира и рядко ги подписва. Това дава мотив за голям брой спекулации, копия, фалшификати и фалшификации, само че съгласно формалното мнение на специалистите до през днешния ден са оживели единствено 25 платна.

Йеронимус Бош е приет за най-важния художник от интервала сред късното Средновековие и Ренесанса. Основното обръщение в творчеството му е, че човек е виновен за своето избавление и самичък управлява ориста си посредством избора сред светлината и мрака. Картините му са странна композиция от действителност и фикция, гротеска и фарс. Той е първият западноевропейски художник, който се отделя от религозния канон и основава собствен личен свят, стартира да отразява личните си разбирания за положително и зло. Използва облици на демони, полухора, полуживотни и машини, с цел да пробуди възприятието на боязън и комплицираност и с цел да изобрази човешкия образ на злото. Темите, които визира са непознати в изобразителното изкуство по това време, което го прави безспорен модернист в региона на облиците и изразните средства, които удивляват със своето великолепие и тайнственост. Картините му съдържат голям брой детайлни и подробни символни фигури. Изкуствоведите го дефинират като първия сюрреалист, поради изключителния нюанс и невероятните светове, които изобразява в своите картини.

Векове наред философи, мислители и изкуствоведи спорят за смисъла на най-прочутото му произведение „ Градината на земните удоволствия “ – големия, кондензиран с елементи и безапелационно странен триптих, който изобразява сътворението на Света и проникващия измежду хората грях. Още през 1605 година монахът Йосиф Сигуенц написа:

" Според мен разликата сред картините на този художник и всички други, се състои в това, че множеството се пробват да изобразят индивида подобен, какъвто наподобява извън, единствено Бош е задоволително самоуверен, с цел да си разреши да изобрази индивида подобен, какъвто е от вътрешната страна. "

Още по-голяма мистерия е по какъв начин юноша от северната част на провинция Брабант, който съвсем не е напускал родния си Хертогенбос, знае толкоз доста за света, за непознати и далечни земи, за предишното, сегашното и бъдещето на човешкия дух и за страховете, които го изтезават. За да успее да нарисува тези картини, Бош би трябвало да е изживял няколко живота, обходил няколко свята, погубил и възродил няколко от личните си души.

Но въпреки всичко може би най-голямата мистерия e по какъв начин се оказва по този начин, че един човек от Средновековието, който би трябвало да е с архаични разбирания по актуалните стандарти и за живота, на който не се знае с категоричност съвсем нищо, в продължение на пет века постоянно е настоящ. Невероятно е до каква степен се разгръща наличието му в актуалната попкултура.  Изпълнители като Майкъл Джексън, Дейвид Бауи, Мерилин Менсън, Джим Морисън, Металика и Дийп Пърпъл, режисьори като Пиер Паоло Пазолини, Гийермо дел Торо и още доста – всички те признават, че черпят ентусиазъм от него.

„ Почетен лекар по кошмарите ” и „ Сюрреалист преди сюрреализма ” са единствено част от безбройните звания, които в този момент получава от поклонниците си, в опит да си обяснят мистериозната му персона и творчество.

Нужно е дълго време да се взираме в картините на Йеронимус Бош, с цел да сме в положение най-малко малко да се докоснем до посланието, което ни е завещал, само че сигурно в това обръщение има доста неща, за които ще е по-добре в никакъв случай да не разбираме.

 Haywain, 1500

 Crucifixion with a Donor, 1480-1485

 Crowned with Thorns, 1495-1500

 Adoration Of The Child

 The Garden of Earthly, 1500

 The Garden of Earthly Delights (detail), 1500

 Garden of Earthly Delights (detail), 1500

 The concert in the egg, 1480

 Adoration of the Magi

 The Carrying of the Cross, 1480

 Temptation of St. Anthony, 1505 - 1506

Изображеня: wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР