200 деца от бедстващите населени места в Карловско бяха извозени

...
200 деца от бедстващите населени места в Карловско бяха извозени
Коментари Харесай

200 деца от наводените села тръгнаха на 15 септември с автобус на училище в Карлово

200 деца от бедстващите обитаеми места в Карловско бяха извозени до техните учебни заведения тази заран с бусове на компания " Автомагистрали ". 15 септември е по-различен тази година за тях и техните фамилии поради нанесените вреди по домовете им.

60 са децата, които учат в Карлово и са от наводнените села Богдан и Каравелово, съобщи. В село Слатина да вземем за пример по дома на семейство Павлови има съществени вреди и би трябвало да се ремонтира. Синът им Александър Павлов е първокласник.

" За мен сега няма наслада от първия образователен ден ", споделя майка му Магдалена Павлова пред.

" Това е най-хубавият ден за децата, те би трябвало да го запомнят. Те би трябвало да са мощни, детето би трябвало да учи и съм доста щастлива, че ще бъде възпитаник. За детето трябваше да има бюро, когато идва при нас, да учи. Детето ще живее в Карлово, тъй като нямаме автобуси за пътешестване ", добави бабата на Александър - Таня Павлова.

Александър харесва математиката като образователен предмет. В класа му ще има и деца, с които е бил в детската градина, а очакванията му са около уроците да има доста игри със съучениците му.

Мартин Балтов и Стилян Нанков учат в СУ " Васил Левски ", където тържествено бе открита новата образователна година.

" Има вяра, не е като да няма. Разчитаме на доброволците, тъй като другояче сами не бихме се оправили. Хората, които идват, са много обнадеждени, много оказват помощ, за което се веселя. Добри хора, от цяла България! Някои от тях оказват помощ с раници, с пари ".

Момчетата споделиха, че имат всичко с помощта на даренията. Те са получили обувки и облекла.

" Мен ме нямаше и когато се върнах, всичките ми облекла бяха по двора. Изпрахме тези, които ставаше нещо от тях ", споеделя единият възпитаник.

" Нашата къща е от най-пострадалите. Първо падна дуварът и след това целият първи етаж беше цялостен с вода и с кал. Някои хора пристигнаха да ги вземат с лодки и хеликоптери. Чувствам се печален, тъй като нямам дом в Каравелово, с изключение на при баба ми ", описа второто момче.

Директорът на СУ Васил Левски в Карлово Мариана Манчева награди със специфични грамоти учениците от учебното заведение, взели участие в разчистването на потърпевшите села.

Започва акция за подкрепяне на децата от наводнените села в Карловско, които учат в Професионалната гимназия по железопътен превоз " Христо Смирненски ". Това заяви за Радио Пловдив Стефан Филчев, който е шеф на учебното заведение в Карлово. По думите му става дума за близо 60 деца. Помощта ще е в тетрадки, раници, образователни пособия.

" В дарителската сметка на учебното настоятелство, която открихме, към този момент има 10 000 лв.. Част от тях също ще бъдат заделени, по волята на донорите, за помощ за тези възпитаници. Чакаме и още средства, тъй като към този момент няколко учебни заведения в България прегърнаха концепцията в помощ на учебното заведение ", изясни Филчев.

Той благодари и на другари артисти и музиканти от София за поддръжката им за благотворителен концерт в помощ на учебното заведение. Решено е обаче, концертът, който се планува да се състои в Карлово, да е в поддръжка на всички потърпевши от наводненията в Карловско.

По постройката на учебното заведение бяха нанесени вреди от предното наводнени в региона за близо 1 милион лв.. 7 кабинета в постройката бяха наводнени. Това е наложило краткотрайно да бъдат приспособени други пространства, в които да учат децата.

Стефан Филчев изясни, че е изключително значимо построяването на подпорна стена край канала, който заля постройката при наводнението преди близо месец.

Днес за откриването на образователната година в учебното заведение идва служебният министър на образованието Сашо Пенов.

Новата образователна година стартира за 717 хиляди възпитаници. От тях 57 хиляди са първокласници. След две години образование в условията на пандемия, тази година очакванията на всички в образованието са за естествен образователен развой. Засега образователната година започва присъствено на всички места.

46 образователни заведения ще одобряват възпитаници в други здания, като най-честата причина за това са продължаващи поправки. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР