20-тото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на

...
20-тото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на
Коментари Харесай

Над 70 занаятчии от цяла България идват в Разград за 20-ия Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти, щандове редят и 10 млекопроизводители

20-тото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на националните обичаи и занаяти, който Община Разград провежда, ще оживи града идната седмица.

Любимото на разградчани и гостите на града събитие ще се организира от 28 до 30 юли в регионалния град.

Над 100 шатри, щандове и други краткотрайни обекти ще бъдат ситуирани в централната част на Разград. В непосредственост до Общинския културен център(Новия театър), където по традиция се открива тридневното събитие, ще са подредени обектите на млекопроизводителите. Те са общо 10 на брой, най-вече дребни ферми с биопродукция – разнообразни типове сирене, кашкавал и кисело мляко. Производителите са от: Осенец, Дряновец, град Левски, врачанското село Алтимир, Бачково, Кубрат. В непосредственост до тях ще са шатрите на читалища от община Разград, които също показват млечни артикули, само че и други вкуснотии от локалната кухня. Общо 8 читалища са декларирали присъединяване в базара, те са от Гецово, Осенец, Киченица, Топчии, Ушинци, Недоклан, Балкански и Разград.

Освен на млечни ще има и производители на пчелни артикули. Девет са поръчките от този бранш, а още 6 на билкови артикули и на цветя.

Занаятчиите, които ще показват създадени от тях продукти, са общо 76. Някои от тях ще показват в шатрите процеса на работата си, като грънчар от Троян, който ще носи грънчарското си колело. Част от майсторите са за пръв път в Разград, само че множеството към този момент са взели участие в Панаира. Ето какви занаяти ще можем да забележим идната седмица: художествено леене на свещи с занаятчия от Габрово; шевици от Гецово; кожухарство от Горна Оряховица и Севлиево; сувенири от Пловдив и Казанлък; ковано желязо от Русе; чанове от Панагюрище; иконопис от Пловдив; глинени сачове от Свищов; грънчарство от Троян – двама майстори; керамика – от Ловеч, Троян – 4, Етрополе, Казанлък и Габрово; украшения -трима от София и трима от Плевен, Велико Търново – 2, по един от Шумен, Разград, Габрово, Сливен и Добрич; плетиво от Варна – 2, Шумен – 2, Велико Търново, Русе, Троян и Добрич; дървообработване и дърворезба от Варна, Габрово – 5, Севлиево, Разград, Русе, Казанлък – 2, Стара Загора, село Църква, Дулово, Велико Търново, Свищов, Кубрат; художествени пана от връв от Варна и Разград; текстил от Раковски и Русе; квилинг от Разград; стъкло от Шумен; цветно-пясъчни картини от Варна; шивачество от Севлиево; бижутерия от Пловдив, Разград – 2, Велико Търново, Висока поляна, София – 3, Добрич.

Щандове ще имат и четири благотворителни дела. Под една от шатрите съдружие „ Диабет “ взаимно с „ Ливеда Мед 2000 “ООД ще правят гратис замерване на кръвна захар и кръвно налягане, активността е част от акция за предварителна защита на диабета. Свои дела ще се показват и Сдружение „ Жанета “ и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „ Подай ръка “. Продължава самодейността на Исмаил Алишев и Денис Рафетов, които са дали лакомства, с цел да се направи базар, средствата от продажбите от който ще се преведат за лекуването на 17-годишния Мартин Христов от Разград. Подобни базари със съдействието на Община Разград се организираха на предходните събития от културния календар през последните няколко месеца.

Официалното разкриване на Панаира е планувано за 17,30 ч. на 28 юли пред Общинския културен център. Преди това на непрекъснатата експозиция пред Музикалния дом ще бъде подредена фотоизложба от фотоси на разградски фотографи на тематика „ Панаирът през времето “.

В програмата на Панаира са включени обичайните вечерни дефилета и концерти на гостуващи танцови сформира. Тази година на сцената на площад „ Момина чешма “ ще забележим реализатори от: Турция, Египет, Мексико и Грузия. Българският фолклор ще бъде показан от: ДТА “Лудогорче “, Капански ансамбъл-Разград, ДТС “Капанче “ към НЧ “Напредък 1901 “-Разград, Танцова група „ Фолклоритъм “-Ловско, отбор „ Българин “-Варна, ТА “Булгарика “ към ЦПЛР Център за работа с деца-Разград и Фолклорен отбор „ Родопа “-Смолян. Финалните линии на последния концерт ще сложи огненото шоу на Градски мажоретен състав към ЦПЛР ЦРД-Разград.

На 28 юли от 19,00 ч. на площад „ Независимост “ е изборът на „ Кралица на Панаира на киселото мляко “. В петък от 9,30 ч. е детската работилница „ Чудесия “ в градинката пред ХГ “Илия Петров “, отново там, само че в събота, ще се организира детски пленер по изобразяване, за което е належащо авансово записване на тел. 0889358192 – Цветомира Петрова. Част от програмата е и обичайното занимателно състезание-щафета „ Да вършим таратор, а не гнет “, то стартира в 17,30 ч. на 29 юли на площад „ Независимост “. Преди последното дефиле на фолклорните сформира в събота пък е откритата сцена „ Танцувай с нас “, която включва демонстрации на клубовете по танци и сформира за достоверен фолклор.

Тридневният празник приключва с фойерверки и илюминации след вечерния концерт на 30 юли.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР