20-те основни хранителни стоки от първа необходимост, които потребяваме всекидневно,

...
20-те основни хранителни стоки от първа необходимост, които потребяваме всекидневно,
Коментари Харесай

КНСБ: Хранителните стоки от първа необходимост са поскъпнали с 50 на сто за година

20-те съществени хранителни артикули от първа нужда, които използваме ежедневно, и огромна част от които участват на Коледната софра, са поскъпнали с близо 50 % за една година, сочат данните на КНСБ. Сред тях са ориз, самун, брашно, кайма, свинско и пилешко месо, заяви БНР.

Заместник-директорът на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ Виолета Иванова сподели, че у нас и през декември продължава повишаването на цените на главните 20 артикули и услуги, „ които водят до покачване на издръжката на живот и защото последните данни за декември ще бъдат подготвени към януари, обрисува се, че септемврийската прехрана за живот от 1320 лв. ще продължава да нараства ", изясни Иванова.

Данните сочат, че с една минимална заплата в България тази потребителска кошница от 20 артикули може да се купи 7 пъти, до момента в който в Германия – 31. " Миналата година, септември месец, за тези 20 артикули сме давали 65 лв., а в този момент даваме 95 лв., т.е. повишаването е с 45% ", сподели Виолета Иванова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР