20% от родителите са съгласни да тестват децата им с

...
20% от родителите са съгласни да тестват децата им с
Коментари Харесай

20% от родителите са съгласни да тестват децата им с бърз антигенен тест

 20% от родителите са съгласни да тестват децата им с бърз антигенен тест. Това сочат данни от изследването за настройките им, изясни пред Българска национална телевизия шефът на Дирекция " Учебници и учебна документи " в МОН Пенка Иванова. Тя посочи, че информацията е към вчерашна дата.

В тестването ще вземат участие възпитаници от 1-и до 12-и клас, увери Иванова. Запитването било стигнало и до детските градини в някои области, само че малчуганите в тях няма да се вършат бързи антигенни проби. " На този стадий след категорично единодушие на родителите ще бъдат включени единствено възпитаници от 1-и до 12-и клас. Не подценяваме какво се случва и в детските гради, само че на този стадий напъните ще бъдат ориентирани единствено към тези възпитаници ", изясни специалистът.

Изследванията ще се вършат единствено от медицински експерти " Идеята е да се направи моментна фотография на заболеваемостта в учебните заведения, след частичното връщане на учениците в класните стаи. Изследването цели още да бъде обезпечена една по-безопасна и здравословна среда в учебно заведение ", сподели Иванова. Тя добави, че на този стадий няма да се вършат проучвания за антитела.

Информацията за резултатите от тестванията ще стигне само и единствено до родителите на детето. Ако са нужни следващи дейности – карантинирани паралелки и проучване на контактните лица, тогава ще бъде известен и класният началник, шефът.

Провеждането на антигенни проби би разрешило да не се затварят цели учебни заведения и прекосяването още веднъж на онлайн образование " Ако се откри, че даден възпитаник има позитивен резултат, той ще бъде изведен от паралелката. Той няма да бъде контактен с другите възпитаници и родителите би трябвало да бъдат спокойни, че детето им е в среда, в която няма позитивен антигенен тест ", изясни Иванова.

Около 30% от учителите също са си създали антигенни проби. " Прилагането на антигенен тест е непринудено както за децата, по този начин и за учителите ", акцентира специалистът.

Националното външно оценяване ще се организира за учениците в 4-и, 7-и и 10-и клас в заложените периоди, при всички нужни ограничения за неразпространение на вируса, сподели Иванова. По думите ѝ образованието на учениците продължава, по тази причина няма съображение да не се организират.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР