20 на сто от катастрофите по родните пътища са резултат

...
20 на сто от катастрофите по родните пътища са резултат
Коментари Харесай


20 на сто от катастрофите по родните пътища са резултат от заспиване на водача

20 на 100 от злополуките по родните пътища са резултат от заспиване на лидера

Всички водачи у нас да бъдат изследвани за сънна апнея преди придобиване на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство. Предложението е на родни лекари, които взаимно с неправителствени организации пресмятат, че 20 на 100 от злополуките по родните пътища са резултат от заспиване на лидера, съобщи Дарик.
Освен от изтощеност зад кормилото може да се заспи и по други аргументи, една от които е разстройството, наречено сънна апнея. Медици настояха още диагностицираните с него пациенти да получат държавна поддръжка за лекуването си. Оказва се, че единствено апаратите, с които в домашни условия се прави лечението на пациенти със сънна апнея, са на цена от 1000 до 2000 лв..
" Не единствено професионалните водачи, само че и всички пациенти, които имат обструктивна сънна апнея, би трябвало да получат държавна поддръжка както за проучването на съня, по този начин и за апарата, с който те се лекуват. Трябва да се борим за реимбурсация на тези апарати, с цел да могат по-широко да влязат в практиката ", сподели сомнологът доцент Милена Миланова. Тя моли всеки да прояви схващане и при недоволства, свързани с нараснала унесеност денем, да потърси лекарска помощ. Българското сдружение по сомнология е изработило мнение по отношение на нуждата за включване на наложителна здравна консултация във връзка обсктруктивна сънна апнея. " Това лекарско проучване да бъде включено като наложително в проектозакона за водачите на МПС-та ", упорстват експертите. Становището е отправено към всички комисии в Народното събрание и министерствата, които могат да ни спомагат, добави доцент Миланова.
Една трета от живота си прекарваме в сън. Има заболявания, които са доста съществени по време на сън. Те са лечими в по-голямата си част и биха могли да предотвратят този огромен проблем със сънливото шофиране денем, добави сомнологът.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР