2 млн. лв. повече за тази година да отпусне държавата

...
2 млн. лв. повече за тази година да отпусне държавата
Коментари Харесай

Психиатричната помощ да получи допълнителни 2 млн. лв. за 2024 г. и 30 млн. лв. догодина

2 млн. лева повече за тази година да отпусне страната за психиатричната помощ, оказвана в държавните психиатрични лечебни заведения. Това решение взе краткотрайната парламентарна комисия за отбрана правата на психичноболните, която организира своето последно съвещание през днешния ден. Решено бе Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите да внесат предложение за разпореждане на Министерски съвет, с което средствата би трябвало да бъдат отпуснати.

В допълнение, комисията разпорежда на двете ведомства да възнамеряват в бюджетната процедура за 2025 година спомагателни средства в размер на 30 млн. лева, които са предопределени за бюджетната стратегия „ Психиатрична помощ “ на Министерство на здравеопазването.

Представителката на здравното ведомство в комисията Мария Беломорова уточни, че във финансирането на другите структури, свързани с психиатричната помощ у нас, се следят огромни диспропорции. „ Стойността на един леглоден в държавните лечебни заведения е 91 лева, а цената на един леглоден в комерсиалните сдружения – Центрове за психологично здраве, както и клиники и отделения в многопрофилните лечебни заведения, е 65 лева “, уточни тя и изясни, че поисканите от ведомството 30 млн. лева за идната година ще бъдат разпределени по този начин, че да се уеднакви цената на един леглоден, като 8 млн. лева ще отидат към държавните психиатрични лечебни заведения, а 22 млн. лева – към комерсиалните сдружения.

Диспропорциите във финансирането бяха коментирани и от депутатите в комисията. Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС предложи да се вмени на Министерството на здравеопазването задължението за разработване на разпоредба за въвеждане на стандарт за финансиране на дейностите в обсега на психиатричната помощ, като обоснова предлагането си с думите: „ Дори да увеличим със 100% парите за тази активност, нямаме гаранция, че тези пари ще бъдат изразходвани и ще отидат там, където ние желаеме да отидат. Затова може би подобен стандарт е добре да се направи, да важи за всички звена от региона на психиатричната помощ “.

В последна сметка народните представители се договориха с представителите на Министерство на здравеопазването в комисията подобаващ текст по отношение на това да им бъде показан през днешния ден, като той ще влезе в Закона за здравето дружно с другите промени по отношение на психиатричната помощ в него, направени от работната група и също признати през днешния ден от депутатите.

Очаква се на следващия ден препоръчаните промени да бъдат импортирани в деловодството на Народното събрание.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР