2 години работа, 10 терабайта данни, 21 400 отделни експозиции

...
2 години работа, 10 терабайта данни, 21 400 отделни експозиции
Коментари Харесай

Млечният път приютява невероятните 3,32 милиарда небесни обекта

2 години работа, 10 терабайта данни, 21 400 обособени експозиции и дефинитивно изображение, показващо големите 3,32 милиарда небесни обекта . За тази красива фотография на космоса би трябвало да благодарим на камерата за тъмна сила (DECam) , която е част от 4-метровия телескоп Виктор М. Бланко ” ” в Междуамериканската обсерватория Cerro Tololo (CTIO), ситуирана на към 2200 метра над морското ниво в Чили.

Снимката е оповестена като част от проучването на камерата за тъмна сила (DECaPS2) и ни дава по-подробна информация от всеки път за тази част от пространството - тя съставлява към 6,5% от цялото нощно небе, като се концентрира върху галактическата низина на Млечния път, където е ситуирана по-голямата част от масата на галактиката.
 

— Webster & Webster (@websterNwebster)

" Една от главните аргументи за триумфа на DECaPS2 е, че просто насочихме към район с извънредно висока компактност на звездите и внимавахме да идентифицираме източниците, които се появяват съвсем един върху различен ", споделя астрономът Андрю Сайджари от Харвардския университет в Масачузетс. " По този метод успяхме да създадем най-големия сходен азбучник от една камера във връзка с броя на следените обекти. "

Тази висока компактност води със себе си няколко казуса: Огромните пространства от галактически прахуляк и сиянието на по-ярките звезди могат да блокират изцяло светлината от по-слабите обекти. Като мери както оптични, по този начин и близки до инфрачервените дължини на вълните, DECam преодолява тези проблеми. Екипът употребява и специфична техника за обработка на данните, с цел да реши по-добре по какъв начин би трябвало да наподобява фонът на всяка звезда, което разрешава да се следят повече звезди с по-голяма изясненост и усъвършенства цялостната акуратност на фотографията. Когато се комбинира с други проучвания на небето - като плана Pan-STARRS - най-новата технология на телескопа ни дава невиждан взор към Вселената отвън нашата планета, което, несъмнено, ни дава сведения за това по какъв начин тя се е появила.

" Когато се комбинира с изображенията от Pan-STARRS 1, DECaPS2 приключва 360-градусова панорамна панорама на диска на Млечния път и в допълнение доближава до доста по-слаби звезди ", споделя астрономът Едуард Шлафлай от Научния институт за галактически телескопи в Мериленд. " С това ново проучване можем да картографираме триизмерната конструкция на звездите и праха на Млечния път с невиждани детайлности. "

Първоначално DECam беше построен, с цел да се организира проучване на тъмната сила и да се разбере по-добре тази мистериозна мощ, за която се счита, че движи Вселената. Тoj продължава да основава изумително подробни фотоси на дълбокия космос и ще има още доста такива.

" Това е неповторимо техническо достижение ", споделя астрономът Дебра Фишер от Националната научна фондация (NSF) в Съединени американски щати, която не е взела участие директно в проучването. " Представете си групова фотография на повече от три милиарда души и всеки един от тях е различим! Астрономите ще преглеждат този обстоен портрет на повече от три милиарда звезди в Млечния път в продължение на десетилетия. Това е приказен образец за това какво могат да реализират партньорствата сред федералните организации. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР