2,5 милиона яйца от Украйна са били внесени у нас,

...
2,5 милиона яйца от Украйна са били внесени у нас,
Коментари Харесай

2,5 млн. яйца от Украйна мистериозно са изчезнали от българския пазар

2,5 милиона яйца от Украйна са били импортирани у нас , само че те по този начин и не са се появили в комерсиалните обекти. Според ръководителя на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов има нарушаване при пласирането им и са били маркирани с различен генезис. В ефира на „ Българска национална телевизия “ той изясни, че това са бързооборотни артикули и би трябвало да се появят в комерсиалната мрежа ден-два след тяхното физическо идване в страната. Експертът добави:

„ Това значи, че в комерсиалната мрежа към 20% от яйцата би трябвало да бъдат украински. Такова нещо не виждаме, което е мотив да сезираме Агенцията за сигурност на храните да направи инспекция дали маркирането на тези яйца е правилно направено. Дали техният генезис след това не се манипулира. “

От Съюза ще изискат публична информация за вноса на яйцата и от Агенция „ Митници “.

По-рано през днешния ден от Искра.бг публикувахме изявление с доктор Петя Петкова от Съюза , в което се приканва българските контролни органи да наблюдават какви птичи артикули биват доставяни у нас от трети страни .

Повече от 120 са компаниите в областта на производството на яйца в страната. Те създават на ден почти 4 милиона яйца , а 1 милион от тях се изнасят, регистрира Гълъбов. По думите му родното птицевъдство е в задоволително добра кондиция, с цел да задоволи вътрешното ползване с яйца и месо.

През последните 2 години цената на едро на яйцата от българските производители се е задържала , твърди Гълъбов. Данни на Евростат от предходната седмица демонстрират, че цената на яйце от производител у нас излиза към 32 стотинки , върху които се наслагват всички останали разноски. Специалистът твърди, че цената е най-ниската в Европейския съюз.

Средногодишният растеж на цената на яйцата в България е към 61,9%, за Искра.бг . Той е под междинния в Европейския съюз /ЕС/ , който възлиза на 69,2%, регистрира доктор Петкова. Тя изясни, че себестойността на птичи продуктите се е покачила главно поради по-високата цена на електрическата енергия, газта, горивата, зърното, металите, опаковките, работната ръка.

Припомняме, че на Съюза на птицевъдите в България, оповестиха от организацията. По предоставената от Комисия за защита на конкуренцията информация те са се самосезирали за определяне на съществуването на нарушавания по член 15 от Закон за защита на конкуренцията против голям брой участници на всички равнища на дистрибуция в хранителния бранш и техни обединявания, под формата на неразрешени съглашения и/или решения на сдружения на предприятия. Акцията е поради съмнение за неприемливи практики при установяване на цените на питателните артикули, предлагани на пазара от членовете на Съюза, по веригите на произвеждане – търговия на едро и дребно, както по обособените хоризонтални, по този начин и по отвесните равнища от страна на огромните разпространители.

По мотив инспекцията Гълъбов изясни , че Съюзът е неправителствена организация, която не прави стопанска активност.

„ Нито продаваме яйца и пилета, нито участваме на пазара по какъвто и да е метод. Документите, които бяха конфискувани от офиса и нашите електронни устройства, бяха всички обществена информация. Няма по какъв начин да намерят пазарна информация в офиса, защото ние сме организация с нестопанска цел. Офисът на Съюза на птицевъдите няма никакво отношение към цените “, разясни той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР