(1913 ~ 1998) Французите го наричат Принцът на обаянието и

...
(1913 ~ 1998) Французите го наричат Принцът на обаянието и
Коментари Харесай

Чудовището с ангелско лице ~ Жан МАРЕ и животът в самота

 (1913 ~ 1998)

Французите го назовават „ Принцът на обаянието ” и го боготворят. Обожаван от милиони дами, именитият Жан Маре остава безучастен към всички проявления на женското внимание. Сърцето му цялостен живот принадлежи на един-единствен човек, а след гибелта му, артистът избира самотата до края на дните си.

Своя татко, Маре съвсем не помни. Родителите му се разделят още когато той е напълно дребен. Малко преди да се роди, от този свят си отива по-голямата му сестра Жана Мадлен. Майката се надява, че бебето ще е момиче, по тази причина когато през декември 1913 година на бял свят се появява момченце, тя дълго не може да излезе от депресията. Възможно е подсъзнателното предпочитание на майката да има момиче и отсъствието на бащата във възпитанието да играят огромна роля в ориста на бъдещата кино-звезда. Още в юношеските си години, Жан обича да се облича в женски облекла и да се появява в сходен тип на улицата, радвайки се на това, че го одобряват за млада дама.

Майка му постоянно отсъства, а вуйна му и баба му го увещават, че й се постанова да пътува. Години по-късно, Жан схваща истината – майка му е измамница и клептоманка, която постоянно попада в пандиза за обири. В тези години, нейният наследник се възпитава на улицата. Расте като гамен, справедливо се снабдява с прозвището „ Чудовище с ангелско лице ”, лъже, бие се, съвсем не учи, сменя няколко учебни заведения. Единственото, за което мечтае младият Жан, е да се запише в курсове по актьорско майсторство, поради това се хваща на всякаква работа. Благодарение на впечатляващата си осанка, той постоянно работи с фотографи в качеството си на модел и си основава портфолио, с което обикаля по театри и киностудиа.

Още от дребен, Маре се увлича по живописта и скулптурата и един път на творенията му внимание обръща режисьорът Марсел Л'Ербие. Той купува няколко негови картини и го кани за епизодична роля в собствен филм. Няколко години Маре е участник в масовки и извършва дребни функции, до момента в който ориста не го среща със популярния драматург, стихотворец и режисьор Жан Кокто. Кокто трансформира никому незнайния новак артист в идол на милиони фенове, а самият той се трансформира в негова единствена обич.

Актьорът в никакъв случай не подчертава вниманието върху своята нетрадиционна ориентировка, само че и в никакъв случай не я крие. Неговата първа любовна история с момиче приключва по този начин трагично, че той е подготвен да постави завършек на живота си. По-късно, пробвайки се да гради връзки с дамите, схваща, че от това нищо няма се получи. Маре признава: „ Имах дълги полови връзки с дамите, само че аз не бях влюбен в нито една от тях. С три пробвах да зачена дете, само че уви, ориста не пожела да ме ощастливи с бащинство. Ако това се бе случило, заклевам се в Бог, аз незабавно щях да се оженя за майката на бъдещето ми дете! ”

Жан Кокто разпорежда на Маре всички основни функции в своите спектакли и филми – „ Красавицата и звярът ” (1946), „ Двуглавият орел ” (1948), „ Ужасните родители ” (1949), „ Орфей ” (1949), „ Кориолан ” (1950), „ Завещанието на Орфей ” (1959) и споделя: „ В сърцето на Маре свети слънце, а в душата му – гори огън ”.  Зад кулисите скоро се популяризира мълвата за любовния разказ сред младия артист и режисьора. Оказва се, не без съображение. Веднъж Кокто позвънил на Маре с думите: „ Елате неотложно! Стана злополука! ”. Когато артистът пристигнал при него, той чул самопризнание в обич. В отговор отвърнал, че той също е влюбен. Възхищението и уважението на Маре скоро се трансформират в същинска обич. Той остава до Кокто, който постепенно се погубва от своето користолюбие – опиума, до края на дните му през 1963 година В деня, когато той умира, Жан Маре споделя: „ От тук насетне, аз единствено ще се преструвам, че пребивавам ”.

Любовта, изпитвана към Кокто, Жан Маре не претърпява в никакъв случай към този момент. Макар бащините усеща да са нещо далечно и непознато за него, потребността от семейство се ускорява с годините. През 1962 година Маре осиновява 19-годишния сирак-циганин Серж, обезпечава му положително обучение, само че по този начин и не съумява да се трансформира в непосредствен нему родител. Приемният наследник повече се интересува от парите на Маре и избира да живее надалеч от него, опасявайки се от противоречивата му известност.

С годините Жан Маре все по-рядко се появява на екрана - посвещава времето си на живописта и скулптурата, отваря и лична изложба. Води усамотен метод на живот, само че в никакъв случай не се оплаква от старостта и самотата. До последните си дни, Маре остава непретенциозен, самокритичен и утопичен. За него споделят, че е „ душа на дете, заблудила се в тяло на спортист ”. А Маре в никакъв случай не оспорва това: „ Актьор съм, а актьорите до дълбока напреднала възраст си остават деца ”.

 Portrait of Jean Marais for Orphée directed by Jean Cocteau, 1950

 Jean Marais and Jean Cocteau on the beach during holidays in Pramousquier, France, 1938

 Jean Marais in Ruy Blas directed by Pierre Billon, 1947

 Jean Marais in Le Bossu directed by André Hunebelle, 1960

 Jean Marais in Le Capitan directed by André Hunebelle, 1960

 Jean Marais and Dominique Blanchard in Le Secret de Mayerling directed by Jean Delannoy, 1948

 Agnés Laurent et Jean Marais in Amour en poche directed by Pierre Kast, 1957

 Jean Marais and Pablo Picasso posing as painter and model, 1944. Photo by Brassaï

 Jean Marais and Danielle Darrieux in Ruy Blas directed by Pierre Billon, 1947

 Jean Marais with Jean Cocteau on the set of Testament d'Orphée 1959. Photo by Lucien Clergue

 Josette Day and Jean Marais in La Belle et la Bête directed by Jean Cocteau, 1946

 Portrait of Jean Marais in Nez de Cuir directed by Yves Allegret, 1952. Photo by Raymond Voinquel

 Portrait of Jean Marais for Le Secret de Mayerling directed by Jean Delannoy, 1948

 Jean Cocteau and Jean Marais, French Riviera, 1939

Източник:
Снимки: theredlist.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР