18-ият конкурс „Фермер на Тракия“ на в. „Марица“ приключи успешно.

...
18-ият конкурс „Фермер на Тракия“ на в. „Марица“ приключи успешно.
Коментари Харесай

Рангел Кисов: От охлювите се добиват много и различни полезн...

18-ият конкурс „ Фермер на Тракия “ на в. „ Марица “ завърши сполучливо. Най-добрите аграрни производители от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково бяха наградени при откриването на едноименната галерия, подредена на входа на Цар-Симеоновата градина, покрай Военния клуб. В експозицията представяме триумфите на българските фермери, достиженията на шестте научни института от системата на Селскостопанска академия в Пловдивска област и двата университета, които образоват фрагменти в региона на земеделието и хранителната промишленост - Аграрния университет и Университета по хранителни технологии. Изложбата се осъществя с поддръжката на Университет по хранителни технологии-Пловдив, Аграрен университет-Пловдив, „ Агрия “ АД, " Кауфланд ", „ Филип Морис “ ЕООД, Община Пловдив, Община " Марица ", " Метро ", „ Неохим “ АД, " Агрион ", " Билла " и „ Евро Ферт “ АД. Тя ще е разполагаем на пловдивчани и гостите на града до 31 май 2021 година В няколко следващи приложения " Агро " ви срещаме с активността на отличените аграрни производители. В този брой представяме Рангел Кисов - производител на охлюви в с. Говедаре, и Христо Христакиев - притежател на кравеферма в с. Сърнегор и производител на месни артикули.

Рангел Кисов е запалянко, който е подхванал производството на нестандатен бизнес за България. През 2009 година основава плантация за отглеждане и развъждане на охлюви от типа Helix Aspersa Maxima по френска технология. Стопанството се намира в пазарджишкото село Говедаре. От 1 пробен декар първоначално, през днешния ден фермата за охлюви се простира върху 8 декара. Към нея има построена репродуктивна зала, люпилня, зала за сушене и хладилна камера за предпазване на готовите охлюви. Фермата е осъществена напълно със лични средства.

По време на производството, което е с дълготрайност от май до октомври-ноември, оказва помощ цялата фамилия. През пролетта новоизлюпените охлювчета се изнасят навън, на особено построени дървени структури с хранилки. Там им се обезпечават оптимални условия за развиване, нужна влага и специфичен фураж. При постигане на полова зрялост - след към 100-120 дни, охлювите се събират поетапно и незабавно се подлагат на сушене. След този развой те хибернират, свиват се, скриват се в черупките си и се запечатват. Следва селекция и обособяване на охлюви за репродуктори и подбиране на останалите по величина. После се внасят за предпазване в хладилна камера при температура от 3 до 8 градуса. Готовата продукция се осъществя главно в чужбина - в Гърция, Кипър и Франция. За страдание, този тип произвеждане не е включено за подкрепяне към бранш „ Животновъдство “, по тази причина и няма дотации, само че се надявам нещата да се трансформират за производителите на охлюви “, споделя Рангел Кисов.

Въпреки това той си е сложил амбициозни професионални проекти. Близо до фермата за охлюви ще строи преработвателна фабрика, за която има направен план. Там ще се създават няколко типа охлювни заготовки - замразени, охладени, вакуумирани и консервирани. Ще се добива и хайвер от охлюви. За задачите на инвестицията ще кандидатства по някоя от ограниченията от новата Програма за развиване на селските региони.

Предприемачът има и друга смела концепция за реализация. Заедно с екип от експерти работи върху основаването на козметична и лечебна серия, в основата на които още веднъж са охлювите. Отдавна са известни потребните и лечебни качества на продуктите с екстракти от охлюви, по тази причина желаеме да сме потребни и в тази област, споделя фермерът.

Христо Христакиев: Месодайното говедовъдство има вероятност в България

Има ли човек занимание и обич към животните, елементарно може да го трансформира в бизнес. Пример за това е Христо Христакиев, който, за разлика от множеството си сътрудници, не е потомствен фермер. Към главния си бизнес - произвеждане на картон и хартия, прибавя още един, само че в областта на отглеждането на животни. Отскоро е притежател на елитно стадо говеда от месодайните породи Абърдин Ангъс, Лимузин и кръстоски. Животните са 90, сред които крави, телета и 2 бика с потекло. Отглеждат се свободно-пасищно в село Сърнегор, община Брезово. Дворът им за разходка е залесена с габър и дъб обширна повърхност от 1400 декара в Централна Средна гора, а мястото е оградено с електропастир.

Фермата има документ за биологично произвеждане. Месото се преработва на ишлеме в саздърма, суджук, луканка, пастет, както и консервирано телешко варено. Продукцията се осъществя под марката „ Сърнегор “ в своя комерсиална мрежа в София, Пловдив и Варна, също и на фермерските пазари и магазини, където се продава основно българска продукция от екоферми.

Всичко стартира през 2017 година с развъждането на 100 пчелни кошера, закупуването и облагородяването на 2000 декара земеделска земя в Сърнегор, която не е обработвана 30 години. Идеята е на нея да се сеят фуражни култури - фий, грах, овес, тритикале и други, да се балират и продават. За задачата фермерът почиства земята, влага средства в трактор, балопреса и различен инвентар. По стичане на събитията се отхвърля от пчелина и се насочва към едрото отглеждане на животни.

Купува чистокръвни говеда Абърдин Ангъс, а част от земите си трансформира в обширни пасища, където животните пасат целогодишно, хранят се и с създавания във фермата фураж. Осигуряваме им уравновесено хранене за по-доброто им угояване и постигане до първокласен състав на месото, споделя Христо Христакиев. Първата партида артикули от чисто телешко месо се създават през септември 2020 година и вършат възторг на Дефиле на младото вино в Пловдив. Пазарът на говеждо месо в България към момента е дребен и занапред се развива, само че месодайното говедовъдство е разрастващ се бранш, уверен е фермерът.

Христо Христакиев е член на Асоциацията за отглеждане на месодайните породи говеда в България. В животновъдния бизнес той е вложил лични средства. На този стадий не е кандидатствал по европейски или национални стратегии. Във фермата има непрекъснато наети двама служащи, счетоводител и ветеринарен доктор. В кратковременен проект задачата е да се усили броят на животните в стадото с предстоящите нови приплоди, както и закупуване на още породисти крави.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР