18-годишният Петър Жотев спечели за трети път златен медал от

...
18-годишният Петър Жотев спечели за трети път златен медал от
Коментари Харесай

Моето нещо. Петър Жотев и страстта му към науката, която решава проблемите на човечеството

18-годишният Петър Жотев завоюва за трети път златен орден от интернационалната ученическа олимпиада по биология. Но за него науката е доста повече от съревнование - тя е ключът към решението на проблемите, с които човечеството се сблъсква.

Той в този момент приключва гимназия, само че към този момент знае по какъв начин да разделя фрагменти от ДНК молекули по мярка и по какъв начин да изолира протеини от бактерии. Такива са били лабораторните опити, които е трябвало да реализира на последната интернационална олимпиада по биология в Обединените арабски емирства, която завърши на 11 юли.

Изглежда 18-годишният Петър Жотев се е справил, тъй като се завърна от олимпиадата със златен орден - за трета поредна година. Това значи, че той е най-добре показали се участници от общо 293 възпитаници от 76 разнообразни страни.
 Петър Жотев със златния си орден от олимпиадата по биология в Обединените арабски емирства
Успехът на Петър е исторически, споделят ръководителите му. Самият той обаче към този момент гледа напред. Приет е да учи естествени науки в Кеймбридж и фантазията му е да се занимава с просвета и да прави открития, които ще трансформират света.

“Има ужасно доста открития в тези области, които ни разрешават все по-добре да разбираме света към нас и да вършим нови открития, които да оказват помощ за лечение на заболявания, за прекъсване на климатичните промени, за превъзмогване на всички проблеми, които имаме ние като човечество ”, сподели той пред Свободна Европа.

Интересът на Петър Жотев към биологията се разпалва още когато е в 7 клас . Тогава учителката му по предмета го предизвиква да взе участие в националната олимпиада и той се класира измежду най-хубавите възпитаници в България.
Биологията е моето нещо.Петър Жотев
“Тогава си споделих - щом съм стигнал дотук, и то самичък, може би въпреки всичко биологията е моето нещо ”, споделя Петър.

“Интересът ми към биологията се зароди в тези надпревари. Но след това разбрах, че въобще не е единствено вървене по надпревари, а сама по себе си [тази наука] е доста забавна и бих желала да се занимавам с нея. ”

В идващите години той взе участие в редица национални и интернационалните надпревари. За пръв път стига до интернационалната ученическа олимпиада по биология през 2021 година, когато е 10 клас. Тогава олимпиадата се организира отдалечено поради пандемията. Петър Жотев печели първия си златен орден тогава.

Следващата година, когато олимпиадата се организира в Ереван, столицата на Армения, той още веднъж е измежду първите 10% на участниците с най-голям резултат. Тази година в Обединените арабски емирства той за трети път печели златен орден.

Но всичко това не се случва без старания. Ученикът прекарва доста време в това да се приготвя самичък, тъй като програмата по биология в гимназията не покрива всички познания и умения, които би трябвало да има, с цел да реализира триумфите си.

“Подготовката в учебно заведение е потребна до време, само че по-късно човек би трябвало да си откри някой пълен учебник, за предпочитане британски, и да стартира да учи по него ”, споделя той.

Преди всяка интернационална олимпиада всички възпитаници от българските тимове минават ускорена подготовка в Софийския университет.
Ние вървим на лекции, вършим извършения в лаборатории и се приготвяме за надпреварата.Петър Жотев
“Всяка година две седмици прекарваме там, когато множеството хора имат лятна почивка. Вместо това ние вървим на лекции, вършим извършения в лаборатории и се приготвяме за надпреварата ”, споделя още Петър.

Самата олимпиада се състои от два кръга - научен и пробен, който включва лабораторни извършения. Лабораторната работа е в четири обособени области и включва опити като уединяване на избран тип протеин посредством метода хроматография и делене на ДНК молекули по мярка посредством електрофореза.

“Това са неща, които ще се употребяват в едно действително биоложко научно проучване ”, споделя той.

Освен Петър, в българския тим през 2023 година са Виктор Лилов , Виктория Иванова и Яна Атанасова . Ръководител на тима е проф. Албена Йорданова от Медицинския факултет на Софийския университет.

Петър Жотев желае да продължи да се занимава с просвета. Интересите му са свързани най-много с молекулярната биология и генетиката. Засега няма съответна тясно профилирана област, в която да желае да работи, или съответно изобретение, което да желае да направи.

“Сигурен съм, че ще се промени, до момента в който завърша университета ”, споделя той. “Това е все едно някой човек, когато влиза да учи компютърни науки, към този момент да си е избрал в коя тъкмо IT компания ще работи, откакто приключи. ”

Мечтата му е да учи в Кеймбридж и е на път да я реализира - той към този момент е признат да учи естествени науки в колежа Тринити към университета.

Петър обаче не може да си разреши да покрие огромните такси за образованието си, по тази причина сега в негова поддръжка се организира дарителска акция посредством платформата. Към момента към половината сума е събрана.

Петър не пропуща да означи, че е доста признателен на донорите си. “Наистина им дължа доста ”, споделя той.

Извън заниманията с просвета, Петър обича да прекарва времето си измежду природата - на ски или на разходки в планината. Тази година той приключи 12 клас в Софийската математическа гимназия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР