18-годишната бургазлийка Станимира Атанасова е спасителката, която с помощта на

...
18-годишната бургазлийка Станимира Атанасова е спасителката, която с помощта на
Коментари Харесай

Цяла България трябва да се гордее с това 18-годишно момиче!

18-годишната бургазлийка Станимира Атанасова е спасителката, която благодарение на двама продавачи на царевица избави три деца от " мъртвака " на Северния плаж в града, написа " Труд ". 

Малчуганите - към 9-годишни, влезнали сами да се къпят, и като във филм на ужасите, ненадейно били връхлетени от двуметрови талази. Подводното течение, което в Бургас назовават сулган, ги подхванало и задърпало във вътрешността. Останали безпомощни, децата почнали да крещят към брега. Майките им ги чули, само че не знаели да плуват и изпаднали в нервност, виждайки по какъв начин главичките им като топлийки изчезват измежду вълните.

Цялата история, която се разиграла на Северния плаж на Бургас, обаче приключила щастливо с помощта на Станимира - спасителката на Пети пост на Северния плаж.

18-годишното момиче се хвърлило мигновено във водата. Тя хванала едното от децата. Други двама мъже, които единствено преди пет минути влезнали да се къпят, чули виковете на майките и децата, видели по какъв начин спасителката се хвърля и се спуснали на помощ. Всеки от тях хванал по един хлапак и с общи старания ги извадили на брега при разплаканите им майки.

Спасителката на плажа се споделя Станимира Атанасова. Предстои й да приключи Руската езикова гимназия и идния май да бъде абитуриентка.

" Не се уплаших от случката. Тази година ми е първа като избавител, и този случай бе първи за мен. Запазих хладнокръвие. Влизайки в морето да оказа помощ на децата, мислех единствено, че би трябвало да се оправя, и че те са три, и още някой в близост би трябвало да подаде ръка. За благополучие, двама продавачи на царевица, одеве бяха влезнали да се къпят.

Денят беше доста парещ, а те си оставиха нещата покрай поста и ми се обадиха, че ще са във водата. Точно те ми помогнаха да извадим всички “, споделя Станимира.

" Обичам да оказвам помощ на хората, по тази причина съм решила специалността, която ще избера, да е такава- да оказвам помощ и да поддържам. Може би ще стана доктор или преподавател ", разкрива момичето.

Преди да се върне в учебно заведение за последния 12-и клас, тя ще работи като спасителка на плажа.

Станимира е кореняк - бургазлийка. Баща й има сервиз за офроуд коли. Момичето плува чудесно и по тази причина решила да се опитва на вишката. Смята, че спасителите би трябвало на първо място да са смели и доста много да не се двоумят, преди да се хвърлят в морето. Цените доста гостите и туристите, които са пристигнали да се порадват на морето, само че не и тези, които са пияни, или се държат неразумно и безконтролно, слагат в риск живота си или нехаят за дребните си деца, които влизат " във вътрешността “.

Тази година има доста чужденци и родни летовници. Модата при дамите надалеч не е да се пекат по монокини. Явно, пандемията си е споделила думата, заради което болшинството от дамите избират задачите бански.

Да, спасителите са гларуси. Те наподобяват добре и постоянно притеглят вниманието. Същото се отнася и за дамите - спасителки. До една са красиви и с фигури като изваяни от антични статуи. За Станимира и за сътрудниците й обаче постът на вишката е сериозен и виновен.

В Бургас има значително хора, които лятно време работят като спасители, а зиме стават огняри, охранители или си търсят друга работа за няколко месеца в други градове. Сред спасителите има доста учители по физическо, доста студенти в Националната спортна академия или в други университети, а има даже и възпитаници като Станимира, които спортуват интензивно и могат с лекост да покрият нормативите.

Станимира счита, че в никакъв случай няма да не помни първия й случай като спасителка. Чувала е от сътрудниците й да споделят, че хората реагират друго, когато бъдат извадени от бурното море. Те не са на себе си от преживения потрес, треперят, гледат да се отдалечат от вълните, да стъпват на твърда земя, бързат да си тръгнат. Други благодарят, след това идват отново на другия ден да си приказват със своя избавител, някои стават другари с него за цялостен живот.

18-годишната Станимира е гледала сериала " Спасители на плажа ". Харесва всички персонажи и счита, че добротата и грижата към другите, прави живота по-добър.

Мъртвото неспокойствие стачкува

Зелено знаме на Илинден

На 2 август бе Илинден по остарял жанр. В този ден се има вяра, че се появява рисковото мъртво неспокойствие и морето взема човешки жертви. Спасители и летовници би трябвало да бъдат изключително бдителни и съвсем постоянно в първите августовски дни флагът на плажа е жълт или червен. Не и това лято.

" Морето беше като тава “, изяснява Станимира Атанасова. Това е израз, който се използва, когато няма талази, няма подводни течения и морето става идеално за къпане. Момичето и сътрудниците му оставили зелено знамето през целия ден и мечтаят, в случай че може и до края на лятото все да си остане тази " тава “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР