18 август в Бургас ще бъде ден на индийската култура.

...
18 август в Бургас ще бъде ден на индийската култура.
Коментари Харесай

Феерия от цветове, храмови и дворцови танци в Дните на индийската култура

18 август в Бургас ще бъде ден на индийската просвета. Тогава от 20 часа на пл. „ Тройката “ идват две от най-известните и одобрени изпълнителки на индийски типичен танци - Лина Малакар Видж - една от примите накатхак, дружно с ръководената от нея танцова натрупа в състав: Сварнали Наг, Приянка Чаббра, Адрита Мукхерджи, Шарви Шарма, и видната представителка на стилаодисиШармила Мукерджи.

Организатори на Дните на индийската просвета са Индийският съвет за културни връзки (Indian Council for Cultural Relations), Посолството на Индия у нас, Индологическа фондация „ Изток-Запад “, асоциация „ Индия “, с дейното подпомагане на Община Бургас.

Съхранили вековните обичаи на храмовата и дворцова просвета на Индия, в наши дникатхакиодисиса измежду най-популярните стилове на индийския типичен танци.

Катхаке индийски типичен танц, прочут със стъпките и придвижванията с крайници, в който звънчета на глезените на танцьорите разкриват едно ново звуково измерение и придвижват фена в завладяващия свят на мелодията, ритъма, хореографията и несравнимата прелест на придвижванията на тялото. Танцьорката възпроизвежда образно историята, която споделя танцът, употребявайки придвижването на тялото и стъпалата си. Индийският ударен инструменттаблауказва главния темп и дава креативен внушения за това, което се случва на сцената. Танцьорката освен танцува на ритъма на табла, а също взе участие в основаването натаал(ритъма) посредством потропването си с крайници, на които са закачени многочислени звънчета, като интерпретира и импровизира главния темп. Подобна звуково-визуална атракция е неповторимо прекарване, което може да се открие единствено в тази класическа форма.

Лина Малакар Видж, която представякатхак,е една от най-хубавите изпълнителки в региона на индийския типичен танц. Тя се изявява на сцената от към две десетилетия. След като е била въведена вкатхакот своя гуру в Непал, търсенето на съвършенството води Лина в Индия. През годините Лина изнася многочислени представления на влиятелни фестивали в Индия и отвън страната – Близкия Изток, Шри Ланка, Испания, Бразилия, Непал, Лондон. Нейните осъществявания са част от програмата „ Фестивал на Индия в чужбина “.

Одѝсие индийска класическа танцова форма, зародила в храмовете на Одиша, Източна Индия. Жените танцьорки, наречени махари, се молели на божеството на Одиша, господ Джаганнатх, посредством танц в храмовете. Този тип танц се отличава с лиричност, страст и акцент върхубхакти бхава(отношение на богоотдадена любов). Изпълнителите на танца одиси пресъздават митични истории за индуистки богове и духовни послания, като използватсложни придвижвания на тялото, богати костюми, декорации и грим. Танцът одиси е прочут с неповторимата си поза с три извивки, нареченатрибханги.

Шармила Мукерджиот ранна възраст се посвещава на своята единствена пристрастеност ‒ танца. Тя стартира да изучаваодисипод управлението на гуру Келучаран Мохапатра. Впоследствие преподаваодисив Калкута, а през 2004 година в Бангалор тя основава Центъра за танцодиси, нареченСàнджали, на който е артистичен шеф и до през днешния ден. През 2016 година тя е удостоена с влиятелните наградиМахарииКалашрещха. Шармила е изнасяла представления на някои от най-престижните подиуми в Индия, Фиджи, Малайзия, Австралия, Нова Зеландия, Италия, Съединени американски щати, Индонезия, Обединените арабски емирства, Тунис и Сейшелските острови.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР