176-кубитова платформа за квантови изчисления, наречена Дзучунджъ“ (Zuchongzhi), бе пусната

...
176-кубитова платформа за квантови изчисления, наречена Дзучунджъ“ (Zuchongzhi), бе пусната
Коментари Харесай

Китай пусна 176-кубитова платформа за квантови изчисления онлайн за глобални потребители

176-кубитова платформа за квантови калкулации, наречена „ Дзучунджъ “ (Zuchongzhi), бе пусната тази сряда онлайн за световни консуматори, и се чака да даде подтик на развиването на хардуер за квантови калкулации и неговата екосистема, съгласно Центъра за високи достижения в квантовата информация и квантовата физика към Китайската академия на науките.

Джу Сяобуо, основен инженер на плана, уточни през медии, че изследователският екип е подобрил 66-кубитовия чип на Zuchonghi-2 посредством прибавяне на контролни интерфейси от 110 свързани кубита, позволявайки на потребителите да манипулира 176 квантови бита.

Zuchongzhi 2 е 66-кубитова програмируема квантова изчислителна система, основана през 2021 година, която може да извършва широкомащабни случайни квантови вериги, вземайки проби към 10 милиона пъти по-бързо от най-бързия суперкомпютър по това време.

Същевременно платформата има за цел да доближи напреднало световно равнище в основни знаци за дизайн, като съгласуваност, точност и време за разстройства, уточни Джу Сяобуо.

Пън Чънджъ, изпълнителен заместник-директор на плана и президент на компанията QuantumCTek Co., Ltd., сподели, че платформата е отворена за световни консуматори и те могат да пробват просто квантово изчислително програмиране и опити с изображения. Потребителите в промишлеността могат да изследват нови приложения посредством далечен достъп до квантови компютри. Според него, това може да даде подтик на цялата сфера.

Пън добави, че възнамеряват да свържат няколко високопроизводителни квантови компютъра към платформата в бъдеще, с цел да я поддържат архивирана и обновена на международно равнище. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР