17-те вагона с над 800 тона отпадъци, пътуващи за България,

...
17-те вагона с над 800 тона отпадъци, пътуващи за България,
Коментари Харесай

Италиански журналист описва схемата за трафик на боклук в Източна Европа

17-те вагона с над 800 тона боклуци, пътуващи за България, които бяха арестувани в Италия преди няколко дни, най-вероятно са част от огромна скица, обвързвана с мафията. Мнението е на един от водещите проверяващи италиански публицисти Чезаре Джуци от „ Кориера каузи Серра”.
Откриха отпадък от Италия и в Габровско Жители на село Яворец се тормозят от екологична злополука
Репортерът, който от години проверява мафиотските организации на Апенинския полуостров споделя, че в трафика на боклуци вземат участие и доста компании, които легално преработват отпадък. Незаконният бизнес обаче се пренасочва към Източна Европа поради нови ограничавания в Китай и натрупването на непреработен боклук в Италия.

Г-н Джуци, казус ли е казусът с боклука за България?

През последните 3 години има други сходни случаи и следствия на Карабинерите за търговия с боклуци - и в Италия, и в чужбина. Става въпрос за огромни количества отпадък, за чието премахване – изключително на пластмасовите – биха били нужни доста пари.

Преди време унищожаването на отпадъците постоянно се извършваше в Китай, където локалните фабрики ги получаваха и изгаряха доста по-евтино от нашите компании. През 2017 година обаче китайското държавно управление наложи възбрана да се внасят нерафинирани непознати боклуци, тъй като пластмасите постоянно съдържат и метали, платове, инфектирани или отровни съставки и други. Така за бизнеса преработката в Китай се оказа скъпа и италианските компании натрупаха боклуци, за които търсеха място за преправяне. Те бяха разпределени по огромни вериги на престъпни организации, които работят незаконно.

След възбраната в Китай боклукът най-често се изпраща към Африка и Източна Европа. Заедно с легалния бизнес с боклуци работят и доста компании, които оферират същите услуги за смешни пари. Евтините услуги обаче, естествено -са нерегламентирани и по тази причина отпадъците се изпращат в чужбина, губят им се следите и по този начин мъчно могат да бъдат открити от управляващите в Италия.

Възможно ли е влакът за България да е част от по-голяма българо-италианска скица? Какво място заема казусът от сряда в по-голямата картина?

Тук става въпрос сигурно за доста добре проведена престъпна мрежа. В тези случаи следим наличието на едни и същи „ герои”, които имат връзки с мафиотските организации и в предишното, и със мощните на деня. Особено след китайската възбрана пазарът в Източна Европа става все по-привлекателен и печеливш.

Компаниите в този бизнес безусловно са безупречни във всяко отношение - имат връзки в чужбина, правилен личен състав във всички браншове - от основните шефове до водачите, счетоводителите, които фалшифицират цялата документи, админи и брокери - в никакъв случай не става въпрос за изолиран случай с един камион, трен или каквото и да е транспортно средство. Става въпрос за една доста добре построена интернационална мрежа, която свързва цяла Европа и всякога отваря нови канали и приготвя колета за нови дестинации. Така те по-трудно могат да бъдат свързани от проверяващите.

До в този момент сме имали сходни случаи с кораби – за пръв път работя по трафик на отпадък с влакова комбинация. И различен път съм разследвал в дълбочина дейностите на мафията и в този проблем виждам по какъв начин е забъркана Ндрангетата – калабрийската мафиотска организация, която от край време е обвързвана с интервенции в този регион и която се е трансформирала в интернационална след китайската възбрана.
Все още не е ясно къде е трябвало да бъде доставен противозаконният отпадък от Италия Влаковата комбинация беше арестувана през вчерашния ден
Превръща ли се Източна Европа в сметището на Западна? Какво е мястото на България в тази скица?

Всъщност България за пръв път се появява толкоз очевидно в сходни следствия. Например – имали сме доста повече следствия и случаи, свързани с Румъния. Не е казано, че отпадъците са щели да останат в България – само че можем да предположим, че страната ви най-вероятно е била финалната дестинация.

Има два „ пътя на боклука” от Италия. Първият е елементарен и изцяло противозаконен. Отпадъците се изоставят в изцяло изолирани и необитаеми терени край дребни села и се разпръскват на големи площи или се погребват подземен. Така наподобява, че те са просто боклуци от локалните поданици или е нелегално бунище. По този метод не може и да зародят съмнения, че боклуците са рискови, токсични или промишлени.
Снимка: btvnovinite.bg
При другия случай, който постоянно се свързва с Румъния отпадъците се изпращат по законен път и се разказват като легализиран тип боклуци, които могат да бъдат модифицирани легално – да вземем за пример посредством изгаряне. Когато тези боклуци обаче са надълбоко токсични, сурови и нездравословни тяхното преправяне е извънредно скъпо. Ако пътуват с подправени документи, те биват изгаряни – макар че е срещу всички правила. Така и в двата случая отстраняването на боклука е извънредно на ниска цена, макар че се нарушава цялото екологично европейско законодателство.

Каква е информацията на Карабинерите? Какво може да последва за изпращачите или за получателите в България?

Все още не знаем от кое място и за къде са пътували отпадъците. Разследването е почнало предходната седмица. Карабинерите са разпознали италианската компания, която е била ангажирана за транспорта. Не мога да кажа към момента името ѝ, тъй като дейностите на управляващите не престават, само че виновните лица на въпросната компания не са вписани публично като такива в регистрите. Отпадъците също са на въпросната компания. Работи се по въпроса кой тъкмо ги е очаквал в България, тъй като е много евентуално описаните имена да не е същинската последна цел. Процесът по следствието в Италия е дълъг и може да продължи най-малко още 6 месеца, с цел да се стигне до умозаключение и да се знае кой тъкмо взе участие в схемата.

Хубаво е и да отбележа, че в някои сходни случаи на трафик на боклуци вземат участие и предприемачи с техния законен бизнес, а освен нарушители. На тях им е по-изгодно да печелят от незаконното преправяне на боклуци, вместо да съблюдават всички правила. Зад цялата противозаконна организация стоят и легални компании от сферата. Не е безпричинно да твърдим, че за преправянето на боклуци има синхрон сред регистрирани локални италиански компании и престъпни субекти, които се концентрират върху трафика в чужбина.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР