17-годишната холандка Ноа Потховен, за която бе съобщено, че се

...
17-годишната холандка Ноа Потховен, за която бе съобщено, че се
Коментари Харесай

The Guardian със сензационни разкрития за "евтаназията" на изнасилената девойка Ноа

17-годишната холандка Ноа Потховен, за която бе обявено, че се е възползвала от законната опция да си отиде от този свят благодарение на лекарите, не е прибягвала до евтаназия, а е издъхнала в дома си. Внимание на обстоятелството, че информацията към момента не е доказана, обръща внимание The Guardian.

Журналистът Джон Хенли отбелязва, че във връзка на кончината на младото момиче няма никаква публична информация. Голяма част от репортажите на англоезичните медии по тематиката са били от остарели материали за Ноа.

Неописуема покруса: Изнасилена 17-годишна госпожица избра сама гибелта посредством евтаназия (СНИМКИ)

Авторът обръща внимание и на последния пост, който се е появил в Instagram профила й. Там 17-годишната холандка декларира, че отхвърля да се храни и да пие вода и предвижда, че ще почине в границите на 10 дни.



Медиците, както и околните на Ноа са се съгласили да не й дават вода и храна против волята й. Те са можели да й дават обезболяващи, с цел да облекчат страданията й, само че за евтаназия не е ставало дума.

В изявление за вестник de Gelderlander през декември предходната година Ноа се оплаква, че лекарите са й отказали тази услуга. „ Те считат, че съм прекомерно млада, с цел да умра”. Тя прибавя, че медиците са й предложили да продължи да работи с психотерапевт и да чака мозъкът й да се оформи дефинитивно – примерно до 21-годишна възраст. „ Това ме пречупи, тъй като не мога да очаквам толкоз дълго”, споделя момичето.

На 4 юни историята, че лекари са помогнали на младо момиче да си отиде в този свят, защото в Холандия това е позволено, се появи в куп международни медии. От The Guardian считат, че първоизточникът на недостоверната информация е организация Сеntral European News, която и различен път е била уличавана в непрофесионализъм. По-рано тази година CEN загуби делото си против изданието BuzzFeed, което назова организацията „ кралят на подправените новини”.

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР