17-годишен тийнейджър е претърпял непоправима загуба на зрението, след като

...
17-годишен тийнейджър е претърпял непоправима загуба на зрението, след като
Коментари Харесай

Само на чипс и пържени картофки - британски тийнейджър ослепя от любимата си храна

17-годишен младеж е претърпял непоправима загуба на зрението, откакто години наред живял на " диета " от чипс и пържени картофи, съобщи BBC News. 

Очни лекари в Бристол Англия, са поели здравната грижа за младежа, откакто зрението му се влошило до степен на слепота. Поставената от тях диагноза е хранителна оптична невропатия.

Когато става гимназист, младежът стартира да се храни най-вече с пържени картофи, чипс и бял самун, от време в точния момент с тъничък комат шунка или наденица.

Тестове са разкрили, че младежът има тежки дефицити на витамини и увреждане от недохранване.

Момчето, чието име не се разкрива, е посетило персоналния си доктор на 14-годишна възраст с недоволства от отмалялост и че не се усеща добре. По това време е открита диагноза дефицит на витамин B12 и са му предписани хранителни добавки. Той обаче не е подобрил метода си на хранене. В идващите години е бил откаран в Очната болница на Бристол поради прогресивна загуба на зрението, посочва Annals of Internal Medicine.

„ Диетата му е била всъщност порция чипс от локалния fish and chips магазин всеки ден. Освен това хапвал постоянно и пакетиран чипс, и само  от време на време комат бял хляб с резени шунка, без никакви плодове и зеленчуци ", разяснява доктор Дениз Атън. Момчето обяснило това с омерзение към избрани усети на храната, които просто не можело да понася и по тази причина чипсовете били преобладаващата храна, която той желал и чувствал, че „ може да яде “.

Назначените от доктор Атън и нейните сътрудници проучвания открили тежък недостиг на В12 в организма му, както и на някои други значими витамини и минерали, измежду които мед, селен и витамин D.

Освен нарушеният баланс на потребни субстанции, лекарите установяват и забележителна степен на недохраненост и загуба на костна компактност, което съгласно тях е шокиращо за пациент на неговата възраст. Когато се обърнал за помощ към тях, той към този момент имал така наречен лепи петна в зрението си, което автоматизирано го прави некадърен да кара в бъдеще. Почти не можел да чете и гледа телевизия, както и да разпознава лица. 

Хранителната оптична невропатия - положението, което младежът има - е лечимо, в случай че бъде диагностицирана рано. Оставени прекомерно дълго, обаче, нервните нишки в зрителния нерв умират и увреждането става трайно.

" Много по-добре е да приемате витамини посредством разнообразна и уравновесена диета ", поучава доктор Атън, като предизвестява, че предозирането на някои от тях, в това число витамин А, също може да бъде нездравословно.

Веганите са изложени на нараснал риск от проблеми със зрението, свързани с недостиг на B12, в случай че те не заместват това, което може да им липсва, когато изключват месото от диетата им, предизвестява още доктор Атън.

Източниците на витамин В12 за веганите включват: зърнени закуски, обогатени с B12; неподсладени соеви питиета, обогатени с витамин В12; дестилат от дрожди, като Marmite, който е заздравен с витамин В12.

Oт 2016 година държавното управление на Обединеното кралство предлага всекидневно прибавяне на витамин D (10 микрограма/400 интернационалните единици) за всички сред октомври и март.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР