17 години след членството на България в Европейския съюз съдът

...
17 години след членството на България в Европейския съюз съдът
Коментари Харесай

Съдът на ЕС отмени забраната граждани на ЕС да купуват земеделска земя в България

17 години след участието на България в Европейския съюз съдът в Люксембург анулира последното ограничаване за жителите на съюза да получават земеделска земя у нас, заяви lex.bg. Всички спънки за това трябваше да отпаднат още през 2014 година, само че вместо това, с промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) в прорез с Договора за действието на Европейски Съюз (ДФЕС) страната сложи нова преграда.

Това стана с приемането на новия чл. 3в от ЗСПЗЗ, който планува: „ Право на благосъстоятелност върху аграрни земи могат да получават физически или юридически лица, които са обитавали или са открити в Република България повече от 5 години “, като правилото не се ползва единствено при заместничество по закон.

Днес обаче Съдът на Европейски Съюз постанови: „ Член 63 Договор за функционирането на Европейския съюз би трябвало да се пояснява в смисъл, че не позволява правна уредба на страна членка, по силата на която придобиването на право на благосъстоятелност върху аграрни земи, намиращи се на нейна територия, е обусловено от условието приобретателят да е обитавал повече от пет години в тази страна членка “, прибавя lex.bg.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР