17 297 деца са записани отново в образователната система и

...
17 297 деца са записани отново в образователната система и
Коментари Харесай

17 297 отпаднали от училище деца са били върнати в клас

17 297 деца са записани още веднъж в просветителната система и посещават детска градина или учебно заведение, в резултат на работата на екипите по междуинституционалния механизъм, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката, като цитира изявление на министъра на образованието Красимир Вълчев пред работно съвещание на Координационното звено по механизма.

Процесът по връщането на децата стартира през септември, когато бе оповестено, че 206 378 деца и възпитаници са отпаднали или в никакъв случай не са посещавали просветителна институция.

Адресите са обикаляли 1103 екипа с общо 11 632 учители, шефове, обществени служащи, служители на реда, общински чиновници, представители на локалните комисии за битка с противообществните прояви на малолетни и малолетни лица, посредници и представители на гражданското общество.

По време на обходите екипите са открили 156 деца в риск, като за 44 от тях е подхваната мярка за обществена протекция. Областите, в които има минимум отпаднали деца и възпитаници и в резултат на работата на екипите е реализирано съвсем 100% приобщаване, са Габрово, Смолян и Враца. Най-много отпаднали и надлежно върнати в системата деца и възпитаници са Пловдив, Сливен, Стара Загора, София.

„ Това не е еднократно деяние. Ще имаме работа и в идващите месеци. Трябва да съхраним резултатите и да ги надградим “, уточни вицепремиерът и началник на Координационното звено по механизма Томислав Дончев .

Сред съществени аргументи за отпадане са емиграция, беднотия, липса на превоз и ранни бракове.

Обходите на адреси не престават, екипите наблюдават обхванатите назад в системата и правят предварителна защита на наново отпадане, увери министър Вълчев.

Той напомни, че промени в правилниците за приложение на Закона за фамилните помощи за деца и Закона за обществено подкрепяне разрешават на шефовете да оферират помощи в натура, като могат да дефинират типа им по отношение на потребностите на децата – облекла, обувки, цялостно или отчасти покриване на такси за детска ясла или градина, детска кухня или столово хранене, спомагателни занимания за децата, проведени от просветителните институции.

" Ще бъде засилена взаимната работа с общините по налагане и събиране на глобите за родители, които не пращат децата си на учебно заведение. Посещаването към този момент е обвързано с даване на помощи за отопление, както и с прилагане на обществени придобивки като общинско жилище. В Закона за предучилищното и учебното обучение съществува опция за наказания при струпване на пет и повече неизвинени отсъствия - да се стопират фамилните помощи. За предходната година са спрени помощи на стойност 6,5 млн. лева Тези средства към този момент са възобновени в просветителната система и учебните заведения могат да ги употребяват за обща или спомагателна поддръжка на учениците ", добави министър Вълчев.

Той беше безапелационен, че дейностите по механизма ще станат непрекъснати. „ Предвиждаме да осигурим средства за покриване на транспортните и командировъчните разноски на учителите и специалистите в РУО, ангажирани с механизма. Ще подкрепим провеждането на спомагателни часове по български език “, добави министърът.

Зам.-министърът на образованието Деница Сачева заяви, че в границите на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз ще бъде направено предложение за започване на европейска пилотна самодейност за следене образованието на децата, които мигрират с родителите си в други европейски страни. Към сходна самодейност към този момент са показали интерес страни като Испания, Португалия и Унгария.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР