16-годишно момче от САЩ се превърна в новинарска сензация, след

...
16-годишно момче от САЩ се превърна в новинарска сензация, след
Коментари Харесай

Англоезичен тийнейджър се събужда от кома, говорейки перфектен испански

16-годишно момче от Съединени американски щати се трансформира в новинарска сензация, откакто се разсъни от кома, говорейки съвършен испански, написа Science Alert.

Анлиският е роден за младия американец Рубен Нсемо, който е учил малко испански в учебно заведение, преди да претърпи мозъчно разтърсване по време на футболен мач. Но когато се разсънва в болничното заведение, той приказва истпански „ като роден език “ и мъчно се оправя с британския.

„ Просто стартира да се излива – споделя Рубен пред списание TIME. „ Чувствах го като втора природа. Не можех да приказвам британски вярно и всякога, когато се пробвах, получавах пристъп. “

„ Беше необичайно – споделя той – само че въобще не ужасно. Харесваше ми доста. Беше в действителност неповторимо. “

В последвалите седмици той постепенно си възстановява способността да приказва британски, а испанският му се утежнява, само че лекарите не могат да обяснят какво тъкмо се е случило.

Случаят звучи прекомерно необичайно, с цел да е истина, само че Рубен не е единственият, който е имал сходно прекарване. Новините са цялостни с истории за хора, които са оживели след мозъчни контузии, говорейки непознат език, който не са владели до тогава. Такъв е казусът с англичанина, който стартира да приказва уелски, откакто получава инсулт, въпреки че в никакъв случай официално не е изучавал езика. Както и с една хърватска тийнейджърка, който откакто се разсънва от кома, приказва свободно немски, въпреки че таман е почнала да учи езика.

През 2013 година един австралиец възстановява съзнанието си след злополука, говорейки единствено мандарин, език, който е учил в учебно заведение, само че в никакъв случай не е овладял.

Общото сред всички тези случаи е, че всички пациенти са знаели езика до някаква степен, само че напълно не съвършено. Всички те получават тежки мозъчни контузии и всички имат усложнения да приказват личния си език незабавно след събуждането. С времето те получават още веднъж тази дарба.

Но по какъв начин е допустимо това от научна позиция?

Истината е, че откривателите още не са изцяло сигурни, само че новооткритите езикови качества наподобява са породени от това, че връзките в мозъка се основават отначало след увреждането и това най-вероятно е случай на добре документираното, само че рядко положение, известно като „ синдром на задграничния акцент “.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР