152 общински администрации са подали общо 3068 проектни предложения за

...
152 общински администрации са подали общо 3068 проектни предложения за
Коментари Харесай

МРРБ за Искра.бг: Колко са кандидатите за саниране и парите ще стигнат ли всички?

152 общински администрации са подали общо 3068 планови оферти за саниране на многофамилни жилищните здания. Данните са към крайната дата – 1 юни . Това дадоха отговор от Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/ след питане на Искра.бг . По тяхна информация Община Бургас е безспорен рекордьор на територията на цялата страна, като са били подадени рекордните 215 планови оферти на обща стойност 501 024 949,50 лв. . Съгласно утвърдените Насоки за кандидатстване оптималният размер на безвъзмездната финансова помощ /БФП/, която може да се даде на Община Бургас за осъществяване на планове за енергийна успеваемост на жилищни здания, е 80 000 000 лв..

На въпрос дали плануваните средства ще стигнат за всички претенденти , от Министерство на регионалното развитие дават отговор:

„ Общата стойност на подадените планови оферти надвишава няколко пъти разполагаемия бюджет. Размерът на плануванаъа безплатна финансова помощ (БФП) по процедурата е 1 129 881 600 лева, а на получените планови оферти е 3 972 426 084,04 лева Предвидено е плановите оферти от Етап 1, в случай че не са класирани, да могат да аплайват за Етап 2 при 20% самоучастие. “

Повод да пишем до Министерство на регионалното развитие бяха, получени в редакцията на Искра.бг , в които се твърди, че компания, назначена от Община Бургас , която е трябвало да направи енергийното проучване на здания в Централната градска част и ж.к. „ Възраждане “, не го е направила . Потърпевши описват, че не им е било казано, че жилищният им блок няма да получи механически паспорт и надлежно няма да могат да аплайват за програмата за „ саниране “ със 100% БФП. Според тях,, са можели да потърсят и сами компании, които да извършат обследването. Те разясниха:

„ Документите ни бяха признати без забележка. Видяхме изискването, че би трябвало да създадем механически паспорт и енергийно проучване, и надлежно намерихме компания. В един миг, за което бяхме признателни, Общината реши да направи обследването. Подписахме съглашението, тъй като искахме да сме изрядни и се опасявахме след това да няма проблем с компанията, определена от нас. Иначе бяхме подготвени да си платим. “

„ Всички бяхме шокирани, най-малко да ни бяха предизвестили. Щяхме да се обадим на компания, да си платим, в случай че би трябвало и повече, само че в период да ни създадат енергийното проучване. Какво излиза? Общината едностранно е решила, без да ни предизвести, да не ни прати документите. Тоест ние не участваме към този момент. “

От отрасловото министерство обявиха, че не са препоръчвали подписване на съглашения за енергийно проучване сред сдруженията на притежателите, искащи да вземат участие в програмата и Общините. И допълват: „ Затова не може да вземе отношение по неизпълнението на договорните връзки сред двете страни по съглашението, поради частноправния им темперамент. “

„ Общинската администрация е независима административно-териториална единица, която разполага със личен бюджет. Решенията за ръководството и разходването му се взимат от органите на локалното самоуправление и локалната администрация. Министерство на регионалното развитие няма пълномощия да упражнява надзор по повод осъществяването на подписани от дадена община контракти, финансирани с нейни средства “, прецизират още от министерството във връзка проблема.

Министерство на регионалното развитие не разполага с информация за точния брой общински администрации , решили да поддържат финансово сдруженията на притежателите. Доколкото им е известно от медийното пространство, такива ограничения за подкрепяне са били подхванати от общините Варна , Сливен , Русе , Пловдив и други, като формата и размерът на предоставената помощ са разнообразни. И прецизират, че все още няма постъпили аналогични сигнали за другите общини.

„ Обследването на градежите, свързани с условията по член 169, алинея 1, т. 1 – 5 и алинея 3 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и съставянето на механически паспорт с него, се правят от съветник, получил уверение по реда на наредбата по член 166, алинея 2 от Закон за устройство на територията или от проектанти от разнообразни специалности с цялостна проектантска дееспособност (чл. 176в, алинея 1 от ЗУТ). Удостоверенията на консултантите са вписани в при Дирекцията за народен строителен надзор, наличен на формалната ѝ електронна страница.

Камарата на архитектите в България и Камарата на инженерите в капиталовото планиране поддържат регистри на проектантите с цялостна проектантска дееспособност.

Обследването за енергийна успеваемост се прави по реда на Наредба № Е-РД-04-2 от 16 декември 2022 година за проучване за енергийната успеваемост, узаконяване и оценка на енергийните спестявания на здания. Съгласно член 43, алинея 1 от Закона за енергийната успеваемост „ Обследването за енергийна успеваемост, узаконяването на здания, правенето на оценка за сходство на капиталовите планове и правенето на оценки за енергийни спестявания се правят от лица, вписани в регистъра по член 44, алинея 1 “. Регистърът е обществен и се поддържа от Агенцията за стабилно енергийно развиване на нейната.

Лицата и компаниите, вписани в гореописаните регистри, могат да правят механически и енергийни обследвания на територията на цялата страна, в това число и Община Бургас.

Министерство на регионалното развитие не разполага с информация за подписаните от Община Бургас контракти за осъществяване на енергийни и механически обследвания за задачите на кандидатстването по процедурата. “

Към момента не се разисква техническите паспорти да станат наложителни , дават отговор още от Министерство на регионалното развитие.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР