150 пиксела. Приблизително толкова място заема на екраните на повечето

...
150 пиксела. Приблизително толкова място заема на екраните на повечето
Коментари Харесай

Мрежата е невидима, но може много - те казват колко

150 пиксела. Приблизително толкоз място заема на екраните на множеството смарт телефони индикацията за типа на мобилната мрежа и силата на нейния обсег. Рядко му обръщаме внимание. На гигантския близо 7-инчов екран с резолюция от доста над FullHD тези 150 пиксела се губят... само че те могат да трансфорат мобилния телефон в скъпо 200-грамово бижу, тв приемника - в черен правоъгълник на стената, а компютъра - в пишеща машина.

Телекомът живее от своята мрежа. Не, не приказваме единствено за скорост - въпреки огромните цифри на теоретичния най-много да са обичани на маркетинг отделите. Мобилната мрежа при започване на 2024 година явно би трябвало да е бърза, само че също така би трябвало да има потенциала и да обезпечава високо качество за услуги и приложения, които единствено допреди няколко години никой не смееше и да си показа да се употребяват без оптичен кабел или спътник.

У нас Yettel е телекомът, който самоуверено тества границите на вероятното в мобилната съгласуваност. Експертите от дирекция " Техническа тактика и инженеринг " работят по планове, които обезпечават не просто обсег или скорост, а баланс - сред ползите на всички, които ще се възползват от услугите на компанията.

Среща на стремежи и действителност

" Всеки от нас е виновен. Ние сме хората, които отговаряме на въпроси като " Защо това е по този начин? ", " Кое първо би трябвало да създадем " или " Успяхме ли в точния момент да доставим? ", изяснява шефът Богдан Динев.

Той и сътрудниците му се занимават с дълготрайното обмисляне на мрежата като технологии, потенциал, покритие и свързване сред обособените детайли от инфраструктурата. Разработват се проекти за реализацията на съответни вложения с присъединяване на разнообразни сътрудници, а също така се развива и аналитична активност на база лични измервания, противоположна връзка от клиенти и така нататък

" Нашата инженерна работа е вълнуваща и предизвикателна, защото желанията и фантазиите би трябвало да се срещнат с това, което е механически изпълнимо, а нашата задача е да го създадем допустимо ", отбелязва шефът.

И акцентира: " За мен мрежата е добра, когато е невидима - когато одобряваме за даденост, че можем да вършим всичко с нея. Независимо дали си у дома, в придвижване, отвън града - когато ползваш нещата от всекидневието. Забелязваш мрежата нормално, когато имаш проблем ".



" Твоето БЪДЕЩЕ " е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развиване, която свързва гениите с бизнеса.

От " Ало " до интерактивната телевизия

Понякога не си даваме сметка за това, само че телеком светът през днешния ден няма съвсем нищо общо дори с това, което представляваше преди 10 години - а е изцяло безпредметно да търсим прилики с картината от началото на новия век.

Според Богдан Динев най-важната техническа смяна за последната декада е, че " мрежата стана даденост, незабелязано мобилната мрежа стана многоцелева " - употребява се от смарт телефони, тв приемници, смарт измервателни уреди и така нататък И това - от вид съгласуваност, който преди се възприемаше като подобаващ единствено за позвънявания.

Именно през мобилната си 5G мрежа Yettel предлага домакински интернет и закрепена телевизия на десетки хиляди семейства у нас.

" Предимството е, че даваме късмет на нашите клиенти да превключат по доста елементарен метод към услугата. Ние нямаме потребност да прекарваме кабели, нямаме потребност от дълготрайни обвързаности. Предлагаме огромна еластичност на услугата - което не е по този начин, когато кабелът към този момент е у дома във всички стени ", показва Гергана Дерменджиева, управител " Стратегическо обмисляне на мрежата ".

Богдан Динев акцентира, че предлаганото от Yettel дава право на избор на клиента - дори на " места, където заради концентрирането на пазара (на обичайни закрепени услуги) няма конкуренция ".

5G не е решение, а средство

Обратната страна на медала при този метод е, че една мрежа " носи " и мобилните, и закрепените 5G консуматори. " Тук е ролята на салдото, който би трябвало да управляваме - доста по-трудно е да управляваш потенциала и качеството, когато имаш толкоз доста изискващи услуги. Винаги би трябвало да се съобразяваме с това, че би трябвало да осигурим задоволително добра услуга и на мобилните клиенти, и на закрепените ", изяснява шефът.

Към момента най-масовата 5G услуга в световен мащаб са закрепените оферти като тези за интернет и телевизия на Yettel, отбелязва Богдан Динев. Според него като последваща стъпка идва разделянето на подмрежи и заделянето на мрежов запас за съответни клиенти и артикули.
 Гергана Дерменджиева (първата от ляво надясно), Богдан Динев (третият от ляво надясно) и екипът на отдела
Източник:

Гергана Дерменджиева (първата от ляво надясно), Богдан Динев (третият от ляво надясно) и екипът на отдела

Разнообразен и разнообразно виновен екип

Екипът на дирекцията е повече от разнороден - от бейби бумъри до Gen Z, с друг житейски път и опит. Богдан Динев е безапелационен, че задачата му е да притегля хора със характерни пълномощия.

През 2023 година Yettel стана първият телеком в България, отличен с влиятелния документ Top Employer за високото качество на своите работодателски практики и политики. В поредност от материали те срещаме с хората, които работят в компанията. Защото точно те способстват за всеки нейн триумф и тъй като зад всеки топ шеф стоят неговите топ експерти.

Когато се причислява кадър без опит, през първите 100 дни има до себе си наставник. " След това идват първите съответни независими задания, които чакаме от индивида. Даваме му опция самичък да си сложи периода - с цел да може да носи отговорност ", изяснява шефът.

Опитните фрагменти още след първите две седмици създават проекти за идващите си няколко месеца - по какъв начин ще подходят към поставената им задача, от какво ще се нуждаят от сътрудниците си и така нататък

Културата е най-важна

Ключовите хора в дирекцията са минали по същия път.

Гергана Дерменджиева става част от компанията през февруари 2002 година - по-малко от половин година след старта на телекома: " Тогава таман бях приключила университет и на пазара нямаше доста благоприятни условия, а това беше необикновен късмет - да си приключил телекомуникации и да има оператор, който стартира развойна активност в България. Това беше мечтаната работа, която можеш да получиш по това време ".

И през днешния ден я прави оценка по същия метод: " Това е технология, която постоянно се развива - няма я рутината, която би ме умъртвила за толкоз години. Напротив - има динамичност, а хората, с които работя, в действителност ме карат да се усещам прелестно, като семейство ".

Богдан Динев идва в компанията през 2004 година като стажант. Защо избира нея? " Екипът, който работеше в радио планирането, бяха изключителни експерти, имаше ужасно доста работа. Веднага след магистратурата ми дадоха да работя по план - на малко места може от скамейката да ти дадат съответна задача. Има ги най-новите технологии, най-новото съоръжение, страхотни сътрудници и екип от хора, работещи в една посока ", дава отговор той.

За него и досега конкурентно преимущество на Yettel е, че екипът му работи с бизнеса: " Когато сътрудниците решат да предложат артикул, работим дружно и споделяме: " От това, което имаме, средносрочно и дълготрайно можем по този начин да развием мрежата, да поддържаме скорост и качество. Това е мащабът и размерът, в който можете да оферирате, без да се нарушава този баланс ".

В компанията го задържа това, че постоянно се появяват нови и разнородни провокации. " Много обичам да пътувам със фамилията си. Принципът ми е, че постоянно би трябвало да имаш две планувани пътувания - като се върнеш от едното, постоянно да знаеш, че те чака идващото. Опитвам се и в работата да е по този начин - имам цел, към която работя сега, само че постоянно би трябвало да имам друга за по-късно ", споделя Богдан Динев.

А да правиш нещо толкоз добре, че другите да не виждат, че то изобщо съществува, несъмнено е амбициозна цел.

" " се осъществя в партньорство с,,,,,,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР