150 млн. лв. повече ще дадем следващата година за информационната

...
150 млн. лв. повече ще дадем следващата година за информационната
Коментари Харесай

Борисов обеща на хората с увреждания още 150 млн. лева за информационната система

150 млн. лева повече ще дадем идната година за осведомителната система за хора с увреждания. Това сподели министър-председателят Бойко Борисов след неколкочасова среща с родителите на деца с увреждания.

„ Благодаря на участниците в срещата. Неслучайно минаха 5 часа, тъй като по всяка тематика има диаметрално противоположни разбирания. Дори от най-елементарните – помощните средства дали да ги купува страната, или настрана - тотално разнообразни отзиви. По този държавен орган за съгласуваност – безусловно две радикално разнообразни отзиви “, сподели още Борисов, представен от " Фокус ".

По думите му Министерството на здравеопазването е доста напред с осведомителната система, само че съгласно някои тя не носи никаква информация.

" Допълнителни 500 хиляди лева сме дали за тази осведомителна система за хората с увреждания, а се оказва, че не работи. Значи държавното управление е осигурило задоволително средства, само че целият надзор, организация и процедура се оказва, че не е задоволително ефикасна. Много организации, доста неправителствени организации, доста министерства, доста пари – и резултатът е най-после, че има митинг “, разяснява министър председателят.

„ Това, което мога да кажа и съм оповестил, че пресмятаме, че за новия бюджет мога да подсигурявам 150 млн. лева повече за тази осведомителна система, с изключение на 1 милиарда лева, които отиват в този момент. Проблемът е, че и те им се виждат извънредно незадоволителни. Ще считаме още, само че би трябвало въпреки всичко да знаем какво страната може да си разреши “, изясни министър председателят.

По думите му съгласно осведомителната система над 700 хиляди хора с увреждания би трябвало да получат помощ, само че ще се ревизира дали всички са действително съществуващи.

Той изясни, че продължава работата по законите, които би трябвало да влязат септември – законите за хората с увреждания, за персоналната помощ и за обществените услуги. „ На базата на осведомителната система за хора с увреждания, която съществува сега, приказваме за над 700 хиляди души., които би трябвало да получат помощ. А 88 хиляди се нуждаят от непозната помощ. Не приказваме за 5-6 представители на майки с деца с увреждания, приказваме за хиляди хора. Когато разпределяме и желаеме да сме цивилизовани, да си създадем ясна сметка какво би трябвало да се планува в бюджета и най-после като сложим чертата, да знаем, че всяка една система е получила толкоз пари “, изясни Борисов.

Припомняме, че през вчерашния ден в столицата се организира огромен митинг на родители и близки на хора с увреждания, както и на жители, симпатизиращи на апела им за промени в обществената система, а и в другите публични сфери.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР