15-членната комисия към Министерството на културата, която решава на кого

...
15-членната комисия към Министерството на културата, която решава на кого
Коментари Харесай

Актьорът Филип Трифонов остана без пенсия за заслуги

15-членната комисия към Министерството на културата, която взема решение на кого да бъде отпусната пожизнена държавна премия за заслуги към нацията, не е класирала артиста на последната извършена сесия.

Това стана ясно от изказване на нейния ръководител Иван Попйорданов в персоналния му профил във „ Фейсбук”, оповестено във връзка публикувано намерено писмо на огромния български артист, в което той пита ръководителя на Комисията по просвета и медии в Народното събрание Вежди Рашидов дали ще получи лична пенсия приживе.

Иван Попйорданов, ръководителят на самостоятелната комисия, която избира претендентите за пожизнените награди, се засегна и написа през днешния ден в персоналния си профил във Фейсбук следното:

„ Съгласно одобрените правила и наредбата за даване на държавни парични награди за лица с особени заслуги към страната и нацията, при взимане на решения на следващата сесия на комисията към Министерството на културата, която се състои от 15 члена - представители на разнообразни креативен съюзи и гилдии, се гласоподава скрито за всеки претендент. Както ръководителят, по този начин и останалите членове имат право на един глас. Председателят има чисто административни функционалности, а протокола от съвещанията се утвърждава от министъра на културата Боил Банов. Недопустимо - от страна на некласиралият се в следващата сесия - Филип Трифонов, да показва персонална злост и груби нападки към ръководителят на комисията, човек, който не се е срещнал с разпоредбите на комисията и процедурата по желание, само че който претендира, че е част от интелектуалния хайлайф на нацията. Написаното писмо от Филип Трифонов демонстрира неналичието на обикновено образование и просвета на другарство! Недопустимо! С почитание, Иван Попйорданов.

Въпросът, който Филип Трифонов слага в писмо си до Рашидов, е дали ще бъде утвърден за лична пенсия, или е по-вероятно да завоюва от тотото, с числата "1, 2, 3, 4, 5 и 6 ".

"Въпросът, който ме вълнува, е имам ли право като актьор "без псевдоним “ (като помощник на Държавна сигурност - бел. ред.) да се надявам на лична пенсия, приживе? И в случай че "да ", Ви апелирам за подпомагане! ", написа Трифонов в писмото, оповестено на страницата му във "Фейсбук ".

Отвореното писмо на 70-годишния артист до Вежди Рашидов е подписано с думите: "Филип Трифонов (луд за пенсия) ".

За 70-годишнината си Филип Трифонов получи най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век " огърлие през 2017 година

Пожизнените награди са 700 лева на месец за изключителни заслуги към страната и нацията. Инициативата е от 2013 година, когато Рашидов беше министър на културата.

„ Дълбоко се надявам, че на идната сесия Филип Трифонов ще получи. Има доста оферти от креативните съюзи, стотици писма за стотици хора, за жалост, средствата са ограничени”, съобщи Вежди Рашидов пред bTV.

Миналата седмица Народното събрание гласоподава по 700 лева месечна пенсия за заслуги за Поппандов, Ал. Милчева и още 3-ма създатели.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР