15 046 заявления за получаване на помощ по мярката 60/40

...
15 046 заявления за получаване на помощ по мярката 60/40
Коментари Харесай

Деница Сачева: Над 2 500 души са одобрени досега за еднократна помощ от 375 лева

15 046 заявки за приемане на помощ по мярката 60/40 са постъпили общо до вчерашния ден, които обгръщат 251 953 служащи и чиновници. Изплатените досега средства са над 66 милиона лв. за 157 504 служащи и чиновници от 10 092 предприятия и организации. Това сподели общественият министър Деница Сачева по време на чуването й в отрасловата комисия в Народното събрание, съобщи БГНЕС.
„ Ще бъдат разширени групите на лица, на които ще се изплащат дотации за заплати. Досега мярката беше спешна изплащаше обезщетения, в този момент ще приказваме за дотации за заплати. Работодателите ще могат да аплайват и за безработни хора, които наемат на работа, само че те би трябвало да са регистрирани в Бюрата по труда “, разгласи Сачева и добави, че плануват да няма два листата и да се усилят опциите за другите стопански действия.
Социалният министър не се съгласи с изказванието, че мярката 60/40 е неработеща и призна, че има и отводи от страна на страната, само че те не пречат шеф да кандидатства до момента в който не бъде утвърден, като не значи, че той би трябвало да кандидатства за подкрепяне в период от 3 месеца, може и за по-малко. „ Ограниченията, които ще предложим още веднъж са за бранш селско стопанство, за държавно ръководство и финанси и обезпечаване. По отношение на опазване на здравето и обучение ще предложим съответни стопански действия да могат да бъдат възможни, с цел да избегнем двойното финансиране “, сподели тя.
Социалният министър даде образец, че в случай че един реализатор на здравна помощ в дентална процедура няма контракт с НЗОК, той би бил възможно лице за мярката 60/40. „ Процедурата за подаване на заявки за мярката 60/40 ще бъде същата. Друг нов миг е, че сме планували и текст тези лица, които са изчистили данъчните си заявки за 2019 година и са заявили тези за 2020 година, само че към момента не са ги платили, това да не бъде спънка за тях да аплайват и да могат да получат помощта “, разгласи тя.
Социалният министър разгласи, че планува мярката да продължи три месеца – от юли до септември, като при нужда ще имат подготвеност да се извършва до края на годината. Сачева разясни още, че е предложила към този момент единствено автобусният бранш да може да комбинира мярката 60/40 със средства от Европейска комисия и по този начин да получи помощта да стигне до 80/20, само че не е взето решение дали да бъде подкрепят и туризмът по този метод.
Стана ясно, че към вчерашна дата за еднократната помощ от 375 лева, давана за родители, които гледат децата си са кандидатствали 5 798, като 2 508 ще получат помощта, а на 1 760 души е отказано с главният претекст, че приходът на лицата е над 610 лева, както и че получават друга обществена помощ. Други 1 530 заявки се преглеждат.
По отношение на фонд „ Социална протекция “, министърът разгласи, че от начало на годината до в този момент той е отпуснал помощи на 237 лица в размер на 397 829. „ По целевата стратегия „ Обществени трапезарии “ са подкрепени 4141 лица. Бюджетът на програмата до края на годината е 3 200 000 лева “, посочи още тя.
„ Целевата стратегия за обществено подкрепяне на Столична община беше в размер на 30 000 лв. и с тези средства бяха осъществени изключителни доставки на 1875 пакета със артикули от първа нужда за обществено слаби лица и фамилии по време на карантинния интервал. По волята на донор бяха закупени и предоставени таблети на лица от институциите и центровете за настаняване от фамилен вид. Българска академия на науките също даде посредством своите учени подаяние в размер на 35 000 лв., с които бяха закупени мобилни устройства. Всички членове на Министерски съвет подариха по 1000 лв. от заплатата си за фонд ``Социална закрила``, сподели общественият министър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР