140 километра от Херсон до Черно море, по течението на

...
140 километра от Херсон до Черно море, по течението на
Коментари Харесай

След взрива при Нова Каховка: Екологична катастрофа и криза за зърно в Украйна

140 километра от Херсон до Черно море, по течението на Днепър. Десет дни след взривяването на стената на язовир " Нова Каховка " по този маршрут плуват мебелировка, изровени мини, рискови химични субстанции и всевъзможни парчета. И до момента в който тук-там равнището на придошлите води продължава да бъде няколко метра, на други - където до скоро е имало вода, в този момент земята е суха.

Голямата вълна след взривяването на " Нова Каховка " е отминала, само че битката за преодоляване на вредите от потопа продължава. Над 20 хиляди души са напуснали Херсонска област, съгласно украинските управляващи. Останалите живеят без достъп до питейна вода, лекарства и артикули от първа нужда.

Екипи непрекъснато отводняват домове и дворове, а дружно с тях на място са и сапьори - поради плаващите мини. Виктор е измежду хората избрали да останат в Херсонска област. Не крие, че му е мъчно да се помири със ставащото в родния му край.

" Eто там имаше подводен остров, който в този момент е на повърхността. Нямаме към този момент и язовир, нямаме вода, руснаците унищожиха всичко ", сподели той.

Наред с покачващата се заплаха от разпространяване на болести, все по-реален е рискът от продоволствена рецесия. Много от зърнените силози в Източна Украйна са наводнени и продукцията към този момент е негодна.

Олексий Мудрак управлява пункта за преразпределяне на зърно Зеленодолск. В силозите край крайбрежията на Днепър годишно дошли стотици хиляди тонове продукция, която по-късно, по вода, била изнасяна в чужбина. След взривяването на стената на " Нова Каховка " това към този момент е невероятно.

" Нивото на водата тук преди беше 5 метра. Вече няма никаква вода и надали скоро ще има ", сподели той.

Преди началото на войната силозите със зърно били постоянно цялостни, а потокът от кораби, които изнасяли стока - непрекъснат. Товарели ги тук и по течението на Днепър стигали до Николаев, откъдето към този момент отплавали към разнообразни точки по света през Черно море.

" Имахме доста работа. Предходните две години сме обработили над 200 хиляди тона. Разбира се, откакто стартира войната, количеството понижа, само че започнахме експорт с влакови композиции ", заяви Мудрак.

Водата от язовир " Нова Каховка " се използваше и за изстудяване на реакторите на АЕЦ " Запорожие ". Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси през днешния ден посети следената от Русия централа.

" Не чаках, че вредите тук ще бъдат толкоз огромни. Знаех, че ще има такива, само че не и мащаба им. Изключително значимо е в централата да бъдат осъществени ремонтни действия ", заяви Гроси.

Към момента, въпреки и фрапантно понижено, равнището на водата в резервоара на централата е задоволително, с цел да продължава охлаждането на реакторите. Не е записано и повишаване на радиационния декор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР