14-ото издание на Лятна академия за деца и ученици в

...
14-ото издание на Лятна академия за деца и ученици в
Коментари Харесай

Лятна академия за деца и ученици в Националната художествена академия

14-ото издание на " Лятна академия за деца и възпитаници " в Националната художествена академия.

1 – 31 август 2023 година

Начало: 1 август (вторник), 09.00 часа

" Лятна академия за деца и възпитаници " се осъществя с поддръжката на Столична община - Календар на културните събития за 2023 година

Лятната академия за деца и възпитаници е културно-образователен план на Националната художествена академия и фондация „ Св. Пимен Зографски “ към Националната художествена академия.

През целия август ателиетата на НХА – към този момент на две местоположения – ще се изпълнят с пъстри цветове и креативен страсти. Тази година част от ателиетата ще се организират в постройката на Факултета за приложни изкуства на бул. " Цариградско шосе " №73.

Децата, разграничени в две възрастови групи – от 6 до 10 години и от 11 до 18 години, ще работят както с сегашни студенти (бакалаври, магистри и докторанти) от разнообразни специалности в НХА, по този начин и с алумни на Академията, приключили втора компетентност „ Теория и процедура на художественото обучение “.

Дейностите, проведени в границите на плана, дават опцията за приемане на базови познания и умения в следните посоки:

– Академично – изобразяване от натура;

– Творческо – ателиета по изтънчено и приложно изкуство;

– Експериментално-креативно – екипни задания, хепънинг и уъркшоп стратегия с одобрени актьори, игри;

– Пленер;

– Посещения на музеи и галерии.

По време на Лятната академия ще се проведат и креативен ателиета „ Академично изобразяване “, „ Живопис “, „ Графика “, „ Скулптура “, „ Илюстрация “, „ Комикс “, „ Керамика “, „ Мозайка “, „ Витраж “, „ Икона “, „ Кукли “ и „ Куклена къща “, „ Еколандия “, „ Калиграфия “, „ Дизайн – Рециклиране “, „ Анимация “, „ Декупаж “, „ Сценография “, „ Мода “, „ Текстил “, „ Куклен спектакъл “ и „ Компютърна графика “.

Освен визитите в галерии и музеи, ще се осъществя и пленер „ Рисуваме София “ в паркове и градски пространства.

В програмата на уъркшопа са планувани срещи с одобрени актьори, измежду които детската писателка Юлка, аниматорите и създатели на комикси Пенко и Сотир Гелеви, художниците Калия Калъчева, Мина Златева и Нора Ампова. Анжела Минкова ще запознае участниците с античната арабска техника за изобразяване върху вода „ Ебру “, Златка Андреева ще показва основаването на ръчна хартия, Уша Цонкова ще води часове по снимка.

През 2023 година креативната стратегия е отдадена на 100-годишнината от рождението на епохалния български илюстратор Любен Зидаров, илюстрирал цялата българска и международна класика за деца, като е планувана среща с неговия наследник Филип Зидаров – изкуствовед, и с внучката му Андрея Зидарова – възпитаничка на НХА.

За по-големите участници (между 15 и 18 години) Лятната академия предлага специфична стратегия.

В края на август ще бъдат показани в галерия най-хубавите творби, осъществени по време на плана.

Децата, взели присъединяване в Лятната академия през целия ѝ интервал, ще получат документ с ваучер за отстъпка от таксите за идващото издание на Лятната академия.

Информация за таксите и изискванията за присъединяване ще намерите на интернет страницата на Националната художествена академия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР