14-годишният ученик Калин Цветков извади Богоявленския кръст от водите на

...
14-годишният ученик Калин Цветков извади Богоявленския кръст от водите на
Коментари Харесай

14-годишен ученик извади кръста в Пещера

14-годишният възпитаник Калин Цветков извади Богоявленския кръст от водите на езерото в града. 5 смелчаци скочиха в студените води, с цел да пробват шанса си и да извадят светинята. Калин скача за кръста за първи път. Той пожела на всички свои съграждани доста здраве, благополучие и обич. " Нека седващата година има от ден на ден участници с цел да се включват в ритуала на Йордановден, дано растем тук, дано Пещера да хубавее! " назова възпитаникът на ПГХВТ " Ат. Ченгелев ".

В извънредно топлия за това време на годината ден, Богоявление стартира с тържествена литургия във всички православни храмове. Тържествено литийно шествие съпътстващо богоявленската икона до езерото поведе енорийския духовник отец Любомир Траянов. Последва обред, в който се включиха духовници, десетки пещерци и посетители. Надпреварата за божия знак бе следена с интерес от хора от разнообразни възрасти и вероизповедания. Отец Любомир хвърли кръста.

За разлика от други години момчетата, които получиха право да скачат за кръста бяха записани авансово от църквата, в увещание на това, че са кръстени,  но и облечени със специфични тениски с надпис „ Богоявление 2023 ”. Калин е уверен, че поверието за здраве се сбъдва. " Гордея се, че шансът  тази година е с мен. Знам, че който улови кръста има доста триумфи през годината ". Категоричен е, че и отсега нататък ще се хвърля в ледените води.

Празника следиха  кметът Йордан Младенов, неговите заместници, доктор Николай Пенев - ръководител на Общински съвет-Пещера и общественици. Младенов поздрави щастливеца и го предложения в своя кабинет, където по- късно му връчи парична награда.

Отец Любомир пожела на градоначалника мир, сили и разсъдък в задачата да бъде лидер на града. По-късно, по традиция със светена вода за здраве и благочестие бяха поръсени кабинетите на Кмета, Председателя на Общинския съвет и на чиновниците в локалната администрация. От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление потеглят и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, без значение от годишното време.

Богоявление е третият най-празнуван имен ден в България след Гергьовден и Ивановден. Днес в Пещера и общината имен ден честват над 700 мъже и дами с имената Йордан и Йорданка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР