14-годишният Дамян Накев, ученик от Математическата гимназия във Варна, спечели

...
14-годишният Дамян Накев, ученик от Математическата гимназия във Варна, спечели
Коментари Харесай

Дамян от Варна, който стана златен медалист: Като видях задачите знаех, че със сигурност ще имам медал

14-годишният Дамян Накев, възпитаник от Математическата гимназия във Варна, завоюва златен орден на най-престижния край на Световната математическа олимпиада в Куала Лумпур, провел се на 6 и 7 януари. Осмокласникът е съумял да се пребори с над 300 участници от целия свят. След съвсем 24 часов полет, през днешния ден Дамян и майка му се върнаха вкъщи - изтощени, само че щастливи от заслужената победа

Финалният кръг на Световната математическа олимпиада в Куала Лумпур събира най-хубавите математици измежду децата от целия свят.

" Това съревнование е дълго два часа и има 30 задания. Като видях дилемите знаех, че сигурно ще имам орден. Конкуренцията беше възпитаници на всякаква възраст - от предучилищна възраст до 9 клас. Имаше главно азиатски страни като Мианмар, Хонг Конг, Тайланд, Индонезия ", сподели Дамян Накев, представен от Българска национална телевизия.

Освен на часовете по математика в учебно заведение, отличното си показване на олимпиадата Дамян дължи и на сериозната си спомагателна подготовка.

" По математика отивам на школа " Олимпийци ", която се организира онлайн и присъствено в София. Ходя и на школа в Софийския университет по висша математика ", изясни Дамян Накев.

Павлина Парушева е преподавател по математика на Дамян от 5 клас.

" С него постоянно е едно наслаждение и предизвикателство да се работи ", описа учителката на Дамян Павлина Парушева.

Българските деца - математици демонстрират забележителни познания и печелят 3 златни, 2 сребърни и един бронзов орден на Олимпиадата в Куала Лумпур.

" Дамян е интелигентен и надарен, само че не е единственият и има доста деца, просто би трябвало да им се даде опция да се изявяват ", показа майката на Дамян - Теодора Узунова.

Дамян продължи заниманията си по математика, като в този момент задачата му е идващият кръг на Световната математическа олимпиада през 2025 година в Тайпе.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР