14 адвокатски колегии от общо 27 в страната призоваха депутатите

...
14 адвокатски колегии от общо 27 в страната призоваха депутатите
Коментари Харесай

14 адвокатски колегии призоваха депутатите да отменят избора на конституционни съдии

14 адвокатски колегии от общо 27 в страната приканиха депутатите да анулират избора на новите конституционни съдии. „ Процедурата по желание на съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание, породи извънредно огромна дискусия през последните седмици, както в юридическите среди у нас, по този начин и отвън тях. Начинът на избиране на претендентите и провелата се процедура, както и единствено чисто формалното съблюдаване на законовите условия за заемане на длъжността, повдигнаха значими въпроси “, показват в своя позиция адвокатите.
Прочетете още
Те допълват, че в процедурата са били „ погазени основополагащи правила на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност “.

Заявяват, че претендентите са отговаряли на авансово заложени въпроси, като не е имало опция за слагане на питания от присъстващите, а гласуването на кандидатурите по-малко от 24 часа след чуването им е демонстрирало „ чисто формалния метод към процедурата и чувството за предрешеност на избора “.

„ Попълването на Конституционния съд с публично и професионално неприемливи фигури, може да има извънредно съществени и мъчно обратими последствия “, се акцентира в позицията на адвокатските колегии.

Те подчертават и върху мандатите на новоизбраните двама претенденти за конституционни съдии.

„ Беше демонстрирано неприемливо неуважение на нормите на Конституцията и на Решенията на Конституционния съд. Избирането на претендентите за период от девет години, както е отразено във взетите решения, е в несъгласие с Решение № 1 от 11.01.2024 година на Конституционен съд на Република България по к. д. № 17/2023г., в което ясно е признато, че: „ Конституционен арбитър, определен или назначен след плануваното в член 147, алинея 2, изр. трето от Конституцията възобновяване на състава на Конституционния съд, упражнява пълномощията си единствено за оставащия период от мандата, считано от конституционно дължимия миг за обновяването на състава на Съда “.

„ Призоваваме за разсъдък, морал и отговорност народните представители, които да анулират решенията си от 19.01.2024г. за избор на конституционни съдии. Призоваваме ръководителя на Народното събрание, президента на Република България и ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд в границите на пълномощията си да заявят ясна и безапелационна позиция по по този начин осъществения избор, който при реализирането си би опорочил по безвъзвратен метод активността на Конституционния съд като институция, която е финален поръчител на правовия ред “, приключва позицията им.

Тя е подкрепена от адвокатските колегии в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян.

Народното събрание избра Борислав Белазелков, препоръчан от ПП-ДБ, и ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова за конституционни съдии. Освен партийните фигури, спор се оформи към това, че за първи път в решението за избор на конституционни съдии от квотата на Народното събрание бе записан продължителността на мандата им – 9 години.

В същото време те влизат в Конституционния съд със закъснение, защото мандата на парламентарната квота изтече преди повече от две години, а изборът не бе изработен.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР