13 украински затвора и колонии се оказали след началото на

...
13 украински затвора и колонии се оказали след началото на
Коментари Харесай

Как около 2000 украински затворници попаднаха в ръцете на руснаците


13 украински пандиза и колонии се оказали след началото на войната в окупираните от Русия територии. Така към 2000 пандизчии попаднали в ръцете на руснаците. " Принуждавали са ги да вземат съветски паспорти. "

След 24 февруари, когато Русия стартира войната против Украйна, 13 украински са се оказали в окупираните от територии. Евакуацията на пандизчиите е била планувана, само че не е могла да бъде осъществена в точния момент, споделя пред Дойче Веле украинската заместник-министърка на правораздаването Елена Висоцкая.

Повечето места за изтърпяване на наказването, които се намират в окупираните територии, са в южната част на, единствено един от лагерите е на територията на Херсонска област. 
Редакцията предлага
" Условията там са доста неприятни "

Олег Цвилий, ръководител на публичната организация " Алианс на украинското единение ", която се занимава с правата на наказаните и затворените, поддържа връзки със пандизчиите, които употребяват мобилни телефони без значение от възбраните от страна на администрацията.. Държат здравите дружно с болните. Няма място за всички, по тази причина откарват част от арестантите в Симферопол, в Крим, а и в Русия. "

Два от другите лагери в Херсонска област са напълно заети от съветските военни. " Руснаците ги употребяват за ремонт на своята техника и са настанили там персоналния си състав, включително представители на групата " Вагнер ". Използват ги и като краткотрайни затвори за военнопленници и за цивилни жители. Те остават там за малко, след което ги откарват някъде ", изяснява Цвилий.

Принудeни да вземат съветски паспорти 

По информация на Цвилий, попадналите на окупираните територии пандизчии биват задължавани да взимат съветски паспорти. Той знае и за случаи, в които пандизчиите са били принуждавани да вземат участие в " референдумите ". " Казали им, че всички, които не гласоподават, ще бъдат изпратени в Крим и в Русия. Тези, които не са взели паспорти, не са взели участие в " референдумите " и явно не са отстъпили, след това са изчезнали. Предполагам, че са били откарани в Крим или навътре в Русия и в този момент връзка с тях няма. Това е в най-хубавия случай, в най-лошия - към този момент не са измежду живите. "

Принудителна готовност на пандизчиите, останали на окупираните територии, няма, споделя пред Дъждовни води чиновник в следствения изолатор в Мариупол, помолил името му да не бъде споменавано от съображения за сигурност. " На всички арестанти бе препоръчано да изкупят виновността си на бойното поле. И 90 % написаха доброволни заявки. До през днешния ден никой не е бил мобилизиран. Сега арестантите са лоялни към руснаците. Надяват се, че ще ги освободят или ще понижат периода на присъдите им ", споделя служителят.

Наркотици, принуждение и никакви адвокати

Окупирайки пандизите, руснаците се опитвали да подкупят арестуваните, с цел да получат тяхната поддръжка, споделя Олег Цвилий. В един от лагерите в Херсон бил назначен " отговорник " от съветския град Краснодар.

" Той е носил на наказаните " филантропична помощ ", в това число леки опиати, т.е. подкупвал ги е. Призовавал ги да не се месят, казвал, че всичко това е политика. И тъй като измежду пандизчиите има значително наркозависими, те го послушали. "

Освен това окупационната администрация на пандизите прибягвала към заплашванията. Цвилий знае за две показни убийства - в Мариупол и в Херсон. В първия случай бил погубен пандизчия, възмутил се от необяснимото принуждение от страна на " кадировци ", влезнали на територията на лагера. Вторият случай пък бил пояснен от руснаците с нуждата от потушаване на протест, какъвто не е имало. " Хората си стояли в килиите и убийството е било осъществено точно в килията на един от пандизчиите. То е било показно - с цел да бъдат сплашени останалите ", счита правозащитникът.

Той споделя също по този начин, че правото на наказаните и арестуваните на отбрана не се съблюдава - не има дават опция да се свържат с юристи, даже и с съветски. " Формално всеки задържан има юрист, само че в действителност връзка с него няма. Отношението към жалбите също е официално ", споделя пред Дъждовни води служителят от следствения изолатор в Мариупол.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Разтърсващи фрагменти от едно освободено украинско село
 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР