13 канадски граждани бяха задържани в Китай след ареста на

...
13 канадски граждани бяха задържани в Китай след ареста на
Коментари Харесай

Китай арестува 13 канадци заради сагата с Huawei

13 канадски жители бяха арестувани в Китай след ареста на 1 декември на върховен чиновник от управлението на китайския колос за телекомуникационно съоръжение Huawei. От пресслужбата на канадското държавно управление прецизират, че осем от арестуваните след това са били освободени.
Сред задържаните са някогашният посланик Майкъл Ковриг и консултантът Майкъл Спавор, задържан на 10 декември за действия, за които се твърди, че заплашват националната сигурност, както и Сара Макивър, която след това е освободена и се върна в Канада, добавя организация БГНЕС.
Китай " пази сигурността и законните права и ползи на задграничните жители " в страната, съобщи представителят на китайското Министерство на външните работи Лу Канг на постоянен брифинг за пресата, добавяйки, че няма информация за съответните случаи.
Общо към 200 канадци са арестувани в Китай за разнообразни хипотетични нарушавания и не престават да чакат правосъдни производства.
За съпоставяне има съвсем 900 канадци в сходна обстановка в Съединени американски щати.
Някои наблюдаващи считат, че задържанията на Ковриг, който работи за Международната спешна група, и Спавор, който постоянно взе участие в съвещания, свързани със Северна Корея, са ответни дейности след ареста във Ванкувър на финансовия шеф на Huawei Мън Уанчжоу, изправена пред екстрадиция в Съединените щати.
Вашингтон я упрекна в машинация, с която е помогнала да се избегнат американските наказания против Иран. По-късно тя беше освободена под гаранция в очакване на чуването си за екстрадиция.
Подкрепена от Съединени американски щати и няколко европейски страни, канадският външен министър Кристия Фрийланд още веднъж прикани за незабавното освобождение на Ковриг и Спавор, чиито арести Отава назова „ безчинство “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР