13-годишно момче се превърна в обект на тежък спор между

...
13-годишно момче се превърна в обект на тежък спор между
Коментари Харесай

Рафаел, който не иска да живее с родителите си извън България. Или защо и децата имат права

13-годишно момче се трансформира в обект на тежък спор сред родителите и бабата на детето, в който бяха намесени и обществените служби.

Момчето Рафаел единствено е поискало да бъде настанено в дома на баба си, откакто се стига до открит спор. Проверката на Агенция " Защита на детето " демонстрира безспорни данни за упражнено принуждение по отношение на детето, както и опит на майката и бащата да го изведат зад граница, в несъгласие с желанието му да остане да живее в София.

Родителите отхвърлят да са насилвали сина си и настояват, че той е попаднал под нездравословно въздействие, до момента в който е прекарал последния месец при роднините си в България.

Лелята на Рафаел обаче упреква родителите, че не са му поставяли ваксини, отхвърлят да му обезпечат обичайно обучение, и са " твърдо уверени, че 5G антените убиват хора ".

Сигналът до обществените за дете в риск е подаден от бабата на момчето още през декември 2023 година Месец по-късно, след серия от междусемейни спорове, то е изведено от вкъщи на родителите и е настанено първо в обществен дом за 48 часа, а след това и в дома на бабата.

Всичко това се трансформира в обществен скандал, откакто и Министерството на обществената политика се намеси в проблема, а Българска национална телевизия го освети в серия от репортажи.,

Защо се стига до спора сред роднините?

Майката и бащата на Рафаел неведнъж са променяли местожителството си през последните години.

Живели са в Пловдив, Бургас, София, а преди две години се местят да работят в Южна Америка.

Първо са се настанили в Парагвай, а по-късно - в Бразилия. Майката на Рафаел твърди, че са живели " в райска градина " в Парагвай, само че са се преместили в Бразилия главно поради детето - тъй като " е доста по-развито, уредено и с благоприятни условия за един подрастващ ".

През този интервал 13-годишното момче е сменило най-малко 4 разнообразни учебни заведения - три от тях са в България. Родителите настояват, че той е посещавал лицензирани от МОН учебни заведения до 2-ри клас. В трети клас е посещавал нелицензирано частно учебно заведение в Бургас, до момента в който е бил записан като самостоятелен възпитаник в друго СОУ.

През 2021 година Рафаел минава на онлайн образование, а в Парагвай е записан в локален учебен център.

През ноември 2023 година, до момента в който родителите още се " приспособяват " след преместването в Бразилия и към момента търсят къде да се открият за непрекъснато, детето желае да замине за България при роднините си.

Майката и бащата се съгласяват, а при започване на декември - когато вземат решение, че към този момент са намерили уместно място за живот в Бразилия - желаят да купят билети за прибирането на Рафаел.

И двете баби на детето обаче отхвърлят да го изпратят назад към Южна Америка, като изясняват на родителите му, че самият той желае да остане в България. Междувременно,близките на Рафаел го записват да посещава столично учебно заведение и отхвърлят да върнат неговите документи за идентичност на майката.

Желанието на Рафаел да живее в България се удостоверява и откакто майката идва от Бразилия през януари с желание да го води.

Тя твърди, че в това време синът ѝ се трансформирал до неразбираемост - от " положителен, готин, ухилен " станал " надменно, ехидно и присмехулно дете " в диалозите си с нея. Майката твърди и че Рафаел си е разрешил да я удари. Тя упреква фамилията на сестра си за това, че държанието на момчето се е изменило за месец и половина. Междувременно Агенцията за протекция на детето към този момент е сезирана от бабата, която упорства, че Рафаел се отглежда от родителите си в рискови условия.

" На 3 януари се прибрах в София и оттогава съм разпъната на кръст. Звънят ми ежедневно от Социалните служби, Столична дирекция на вътрешните работи, прокуратури, Софийски областен съд, Министерство на вътрешните работи и какво ли още не ", споделя майката на момчето в своя позиция по проблема.

Майката твърди още, че по случая се намесила и " депутатка ", като прави намек, че употребявали случая на сина ѝ, " За да прокарат Истанбулската спогодба " (този документ няма нищо общо с политиката по протекция на деца и не е утвърден в България поради решение на Конституционния съд, б.р.).

Напрежението в фамилията ескалира два пъти през януари:
На 9 януари е получен сигнал за това, че непосредствен на майката е упражнил принуждение по отношение на Рафаел на територията на столичното учебно заведение, в което роднините му са го записали. Това се е случило, откакто момчето е отказало да се качи в автомобила на мъжа.
Момчето е изпратено в " Пирогов ", където е открито " строшаване на долна челюст " и е предложена хоспитализация. Майката обаче е отказала и го е завела на втори обзор в друга лаборатория - а там не са открити данни за " посттравматични промени на некрокраниума ".

Социалните са се намесили и са създали своя инспекция, само че са решили, че " ситуацията на детето не постанова предприемане на незабавна мярка за протекция - извеждане отвън фамилна среда ".

Вместо това са насочили майката и сина към работа с психолог, а бабата - към оценка за наставнически потенциал, с цел да се ревизира дали може детето да бъде настанено при нея.

Вместо това - майката на Рафаел е решила да му извади нови документи за идентичност и да го води отвън България.
На 21 януари майката и бащата вършат опит да изоставен България с детето си през летище София. Рафаел обаче се е разплакал и е помолил личния състав на летището да извика полиция.
По негово категорично предпочитание той е подложен под полицейска протекция и е признат в Дом за краткотрайно настаняване за 48 часа.

Родителите му са посетили обществените служби на идващия ден, 22 януари, и са " декларирали, че желаят да се грижат за сина си, като ще останат в България, колкото е належащо ".

Рафаел обаче е заявил документално, че желае да бъде отглеждан от своята баба. На 23 януари той е трансфериран точно в нейния дом - макар заявление на майка му и татко му, че не желаят синът им да контактува с бабата и лелите си.

В изявление за Българска национална телевизия министърът на труда Иванка Шалапатова показва, че момчето не е отделено от родителите по-рано, тъй като не е имало директна заплаха за живота и здравето.

Социалните са се намесили обаче поради два сериозни фактора:
упражненото принуждение върху Рафаел от страна на непосредствен на майката, при опит момчето да бъде уверено да се върне при родителите си;нарушено право на детето за достъп до качествено обучение.
" Изключително значимо е ние, родителите, да разберем, че нашите деца са самостоятелни персони и те имат своите права. От 27 година работя в обществената сфера точно с родители и доста постоянно родителите не зачитат мнението на детето. И тогава се постанова да се приложи член 11 от Закона за отбрана на детето.

" Всяко дете има право на протекция против замесване в действия, неподходящи за неговото физическо, психическо, нравствено и просветително развиване ".

Ние приказваме за типичен случай, в който мнението на детето не е зачетено от родителите. Но това не ни дава съображение да кажем, че родителите би трябвало да изгубят своите наставнически права и внезапно да се приложат дейности по отношение на тях ", споделя Шалапатова.

От " Социално подкрепяне " настояват, че са употребявали всички вероятни средства, с цел да отговорят на потребностите и ползите на Рафаел, само че и да окажат поддръжка на фамилията му, тъй че да има " сигурна фамилна среда ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР