13-годишният Лъчезар Ядков от разложкото село Баня стана най-младият иподякон

...
13-годишният Лъчезар Ядков от разложкото село Баня стана най-младият иподякон
Коментари Харесай

Господи, помилуй! Малкият тризнак Лъчезар от село Баня стана иподякон

13-годишният Лъчезар Ядков от разложкото село Баня стана най-младият иподякон в района и към този момент може да оказва помощ на владици и свещеници да отслужват литургии. Детето бе подстригано в храма „ Свето Благовещение “ в Разлог персонално от Неврокопския митрополит Серафим.

„ Цяла нощ не спа от неспокойствие “, описа пред локалните медии майка му Мария Ядкова и добави: „ Отец Янко от нашата черква в Баня ми се обади предната вечер към 23 часа доста щастлив да ми каже, че владиката ще го подстриже през днешния ден в Разлог “.

Лъчезар е едното дете от тризнаци в фамилията на Мария и Георги Ядкови и от напълно дребен изпитва мощно увлечение към църквата, за разлика от сестричките му. В началото в храма ги водела баба им, само че от към 2 години той почнал да върви самичък. Лъчко не пропуща работа, а за огромните празници даже желае позволение да отсъства от учебно заведение, с цел да участва на литургиите.

„ Много е деен, чак не му наподобява на годините, само че всяка неделя преварва всички и е пръв в храма “, споделя с удивление отец Янко Русков. Той е негов преподавател в църковните каузи. 

„ Иподякон е най-ниската работа в църквата. Преди да му предложа да го подстрижат, го изпитах в песнопения, четене, върви и на лагер в Хаджидимово и там доста добре се е показал. Не може да стане иподякон човек, който не може да чете, тъй като при подстригването би трябвало да прочете апостолско четиво. Накратко, изчаках да видя пристигнало ли му е времето. Като му споделих, целият сияеше от наслада. Той е първото детенце, което предлагам за иподяконче, не знам да има по-малко от него в Разложко. Ако ползата му се резервира, ще стане прелестен свещеник “, описа отец Русков.



Преди два дни Неврокопският епископ Серафим дошъл в Разлог с мощите на Св. Лука Кримски, които едно денонощие бяха изложени в храма „ Св. Благовещение “. Вечерта отец Янко Русков го попитал по кое време ще подстриже дребния му асистент и отговорът бил: „ Утре сутринта “.

Свещеникът в с. Баня извадил специфични одежди за Лъчезар, които не са обличани от десетилетия. „ Те са подарени на храма ни от турчин преди може би повече от век. Не са обличани най-малко от 80 години, само че са доста красиви. Съмнявам се да има някъде сходни. Изработени са от кадифе, извезани със сърма. Службата беше доста тържествена “, описа отец Янко за церемонията.

„ Цялото семейство бяхме с него в този толкоз значим за всички ни ден. В рода ми сме имали прапрадядо клисар в Гърция, бабите ми и двете бяха доста вярващи и може от тях да се е предала тая нематериалност през поколенията “, допуска майката на най-малкия иподякон в района.

Семейството обаче не съумяло да снима върховия за иподякончето миг - т.е. момента, когато е подстриган от владиката поради големия напор от хора и наличието на доста свещеници в храма.

Лъчко към този момент ще може да влиза в олтара и да оказва помощ на свещеника във всички църковни действия. Бъдещият шестокласник се увлича и по националната музика, той върви в читалището на уроци по тамбура и национално пеене.

Както Исус споделя в Библията: " Оставете децата и не ги спирайте да дойдат при мен, тъй като небесното царство принадлежи на хора като тях. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР