124 хиляди оръжия за самозащита регистрирани Жените използват за самозащита

...
124 хиляди оръжия за самозащита регистрирани Жените използват за самозащита
Коментари Харесай

Жените се бранят със спрейове, мъжете предпочитат газови пистолети

124 хиляди оръжия за самоотбрана регистрирани

Жените употребяват за самоотбрана лютиви спрейове, а мъжете избират да се бранят с газови револвери, сочат данните на един от най-големите оръжейни магазини в София, оповестява 24 часа.

Освен от дамите спрейовете се купуват и от пенсионери. Вземат ги и родители, които ги дават на децата си. Предимството на спрея е, че не оставя трайни последствия, а в това време провокира моментална болежка у нападателя. Другият му огромен плюс е, че може да се употребява от разстояние.

Хит на пазара е моделът с дестилат от люта чушка

Той провокира болежка като от изгаряне на всички места, където попадне. Ефектът е към 5 минути, което дава задоволително време на нападнатия да избяга.

Цената варира сред 15 и 100 лева съгласно марката. Експерти изясняват, че спреят е по-предпочитан от електрошоковете, тъй като с него може да отблъснеш нападателя си от по-голямо разстояние, до момента в който при палките би трябвало да си по-близо.

За да може да се отбрани по-бързо, е добре човек да не носи спрея в чантата си. Причината е, че лишава повече време да се извади. Затова подложен във външен джоб на якето, би било най-хубавото решение, споделят оръжейници.

Много известен е спреят, вграден в калъфчето на мобилния телефон. Цената варира от 40 до 100 лева, а даже бандитът да изиска телефона на жертвата си, тя може да го употребява като отбрана и да избяга.

И въпреки всеобщо да се купува за отбрана, имаше няколко случая, в които бандити използваха спрея при грабежите си. Така да вземем за пример Иван Ценков-Турчина, Димитър Цанов-Дидо Испанеца, Валентин Цанков-Плякания и Михаил Павлов-Коня напръскаха през септември м.г. в София иранец и му отмъкнаха 80 хиляди лева Бързо обаче ги хванаха. Отново със спрей бе обрана и бензиностанция в Драгичево в нощта против 8 март т.г.

Любимото средство за самоотбрана на мъжете пък е газовият револвер. При него няма тромава процедура за вписване, а след закупуването би трябвало в 14-дневен период да се пусне съобщение в районното по местоживеене. Същата е процедурата и при закупуване на въздушна пушка с кинетична сила над 24 джаула. Разбира се, тя не може да се употребява за самоотбрана.

Предпочитанията на мъжете за газов револвер са обясними с това, че нападателят би се изплашил, а при пукотевица не се нанасят трайни увреждания, споделят оръжейници. Все отново има и хора, които желаят военен револвер. Важно е да се означи, че и спортните модели са бойни. Ако се употребяват при самоотбрана, може да бъде повдигнато обвиняване за превишаване рамките на неизбежната защита.

Такъв бе казусът от април м.г. с 27-годишния компютърен познавач Мартин Милчев, който след сдърпване с нападнали го улични музиканти в подлеза на хотел “Плиска” в София извади оръжието си и стреля. Неговият револвер бе легален. При стрелбата в Пловдив в нощта против 1 март т.г. обаче доктор Иван Димитров простреля крадеца Георги Джевизов-Жоро Плъха с противозаконен револвер.

За да е законно оръжието, човек първо би трябвало да премине курс за безвредно боравене с него

Вадят се и няколко документа – удостоверение за съдимост, което би трябвало да е чисто, записка от психодиспансер и фотография в паспортен размер. Обикновено подобен курс коства към 250 лева След изкарването му се получава документ, който е неопределен.

Всеки сполучливо приключил би трябвало да си извади уверение от следствието, че все още не е разследван и няма повдигнати обвинявания. С всички документи се отива до работа Контрол на общоопасните средства (КОС) в районното по местоживеене. Ако оръжието е за спортни или ловни цели, би трябвало да се носи и документ за владеене към клуб или ловна тайфа. След това се купува каса за предпазване на оръжието, а районният контрольор ревизира дали е крепко прикрепена към стена или под. Месец по-късно се получава позволение за пазаруване на оръжие.

То би трябвало да бъде взето в период до 3 месеца дружно с 50 патрона. След като закупите оръжието, би трябвало да го занесете още веднъж в Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) дружно с документите за закупуване и 5 патрона, с цел да се направи прострелка.

Месец по-късно получавате оръжието си, съпроводено от позволение за носене, приложимост или предпазване по отношение на това защо сте го желали. Срокът на разрешителното е 5 години, по-късно би трябвало да се възобнови, другояче има санкции.

Най-много са оръжията, регистирани на името на ловци - към 175 хиляди За самоотбрана са регистрирани 124 хиляди оръжия. Общо 208 хиляди души имат позволение за владеене или носене на оръжие, като някои имат по няколко револвера или пушки, стана ясно от неотдавна показана от Министерство на вътрешните работи пред БНР статистика. Малко над 35 000 пък са оръжията, регистрирани на компании. Сред тях попадат охранителни компании, спортни клубове, музеи и други.

Процедурата по придобиване на позволение обаче отхвърля мнозина и те се насочват към други средства за самоотбрана. При хладните оръжия най-предпочитани са ножове от вида пеперудка, които са на цена от 5 до 15 лева Предимството им е, че се отварят с един размах при вадене. Те обаче са много рискови, в случай че бъдат употребявани за друго, с изключение на за заплашване, и нанасят неприятни контузии.

Почти несъмнено е, че в случай че човек ги употребява, ще се озове на подсъдимата пейка. Остриетата са дълги от 7 до към 20 см. С подобен нож на 2 юни 2015 година бе погубен ученикът Георги Игнатов в Борисовата градина.

Основната причина за известността им е, че са доста по-лесни за преместване от кухненските и се отварят по-бързо от джобните швейцарски аналози. Те също се употребяват много. Причината е в известността и потреблението им в бита и туризма. За разлика от пеперудите швейцарските ножчета минават през металодетектор. Заради покритието от пластмаса някои машини не ги засичат изключително в случай че са увити в плат. Острието на швейцарското ножче е към 7 см и контузията от него спрямо пеперудата е доста по-малка.

Бухалките пък се вземат от водачи, които желаят да има с какво да се защитят при възможен скандал на пътя. Имаше обаче няколко случая, в които те бяха употребявани за офанзива от ядосани водачи, тъй че е противоречиво защо се употребяват.

За боксовете и служители на реда, и оръжейници са безапелационни - употребяват се за нахлуване, а не за самоотбрана. “С бокс се удря при нахлуване. Един удар поваля всеки на земята”, споделя съветник в столичен оръжеен магазин. Затова при него не се продават боксове. Преди време имало, само че ги купували главно футболни хулигани. Те са измежду най-честите консуматори на боксовете, твърди продавачът. Потвърждават го и служители на реда.

Все отново има и модели за самоотбрана, само че са малко и са направени от мека пластмаса. “Няма смисъл от тях, тъй като единствено прибавят компактност към удара. Тя може да се реализира и когато човек стисне елементарна запалка”, изяснява служител на реда.

Оръжието е плътно. То се побира в джоба на дънките, не се вижда и се вади елементарно. Но човек би се забавил, до момента в който го постави както би трябвало. Дори единствено да го хване и да удари с него, отново може да отблъсне нападателя си, изясняват специалистите. Лошото е, че се стига до обвинявания за нанасяне на телесна щета, защото оръжието е крепко и предизвиква най-често строшаване на лицево-черепната кост и челюстта. Дори този, който го употребява, наранява ръката си, може даже да си счупи пръстите. А при удар в устата въпросът е не дали има избити зъби, а какъв брой, припомня криминалист.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР