12345678 Асоциацията на европейските журналисти-България организира протест в защита на

...
12345678 Асоциацията на европейските журналисти-България организира протест в защита на
Коментари Харесай

Протестът на липсващите столчета

12345678
Асоциацията на европейските журналисти-България провежда митинг в отбрана на публицистиката. Повод бяха заканите към журналиста Виктор Николаев в петъчния утринен ефир на " Нова Тв ".

© Юлия Лазарова 12345678
Протестът " В отбрана на публицистиката ", проведен от АЕЖ събра няколкостотин публицисти и жители, които поддържаха водещия на утринния блок на " Нова " Виктор Николаев.

© Юлия Лазарова 12345678
" Много хора очевидно просто желаеха да се видят едни други ", разяснява относително спокойния и спокоен митинг на публицистите Христо Комарницки.

© Юлия Лазарова 12345678
" Задължени сме да реагираме ", безапелационна бе председателката на АЕЖ Ирина Недева. " Това е мрачна наклонност – хора на власт да стопират въпроси и да плашат публицисти. "

© Юлия Лазарова 12345678
" Трябва да върнем обичайното другарство с политици и всевъзможни властимащи, което е – ние задаваме въпроси – вие отговаряте ", безапелационна бе Миролюба Бенатова. " Без квалификации и без мнения. "

© Юлия Лазарова 12345678
Протестът бе посетен и от повече от съмнителни фигури, които не бяха част от голям брой събрано пред Министерски съвет

© Надежда Чипева 12345678
" Политиците неверно възприеха ролята на медиите и ролята за това значително е на самите медии ", показа журналистът Светослав Иванов.

© Надежда Чипева 12345678
Протестът в отбрана на публицистиката събра митинги от съвсем всички съществени медии в страната.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Парламентът гласоподава оставката на Антон Тодоров, той ще работи като публицист
11 окт 2017
БНР отговори на ултиматума на Валери Симеонов и отбрани публицистите си
9 окт 2017
За какво е абсурдът, който докара до оставката на Антон Тодоров

Сблъсъкът сред депутата от ГЕРБ и медиите, пояснен в 10 въпроса и отговора
9 окт 2017
Антон Тодоров подаде оставка като народен представител
9 окт 2017
Валери Симеонов даде ултиматум на медии да му се извинят

След като заплаши водещия от " Нова " Виктор Николаев, че в случай че реши, може да му спретне един " Викторгейт ", вицепремиерът се разгласи за жертва на " клеветническа акция "
8 окт 2017 Журналисти от съществени медии, както и дейни жители се събраха на митинг пред постройката на Министерския съвет в сряда заран, проведен от Асоциацията на европейските публицисти в България (АЕЖ). Поводът по думтие на участници е пропадащата медийна независимост в Българи и съответно - разразилия се през последните две седмици скандал с някогашния към този момент народен представител Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов. В ефира на " Нова Тв " двамата си разрешиха да заплашват водещия Виктор Николаев.

" Силни думи употребявате. Ще ви изядат хляба... Вече изядоха хляба на колежката ви. Тя и тя бе тръгнала в някаква посока, само че виждам, че липсва столчето и. " Тези думи на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, отправени към водещия Виктор Николаев в утринния блок на Нова ТВ в петък, последвани и от коментар в сходен дух на вицепремиера Валери Симеонов малко по-късно в същото предаване, доведоха близо стотина публицисти на митинг пред Министерски съвет в сряда сутринта. Там бяха известни лица от най-гледаните политически излъчвания по националните малките екрани, както и други техни сътрудници от радио ефира и печатните и онлайн медии в България, а също и дейни жители.
Организаторите от АЕЖ приканиха гилдията да се солидаризира с техния сътрудник Виктор Николаев и да бойкотират " мощните на деня ". Затова и проявата протече под надпис " По-добре празни столове, в сравнение с празни въпроси. "

Според ръководителя на АЕЖ Ирина Недева въпросът е доста сериозен, " тъй като това е отдавнашна наклонност. И видяхме, че законодателната власт в лицето на депутата Тодоров и изпълнителната – посредством Валери Симеонов, напрактика започнаха война с публицистично наличие в медиите. " Според нея, " по всички избрания това е опит за цензура ".

Миролюба Бенатова от " Нова " също отбрани тезата, че Антон Тодоров и Валери Симеонов не са главната причина, а са по-скоро признак на един доста по-голям и сериозен проблем. " Те са мотив да си зададем въпрос дали не отстъпихме прекалено много територия, с цел да е допустима сходна обществена насмешка ", съобщи тя. " Затова и сме тук, с цел да си върнем достолепието в специалността ", добави Бенатова.

Карикатуристът Христо Комарницки също участва и отбрани желанието на публицистите да си върнат изгубеното достолепие. " Дали обаче не е твърдо късно за това? ", попита той. " Защото политиците се усещат вкъщи си в малките екрани. Те могат да пръднат, да се оригнат, без да се тормозят, че някой ги гледа. И виновността е в тези публицисти, че са го разрешили това. "

Самият Виктор Николаев съумя да почете митингът в неговия край, макар че бе в ефир сутринта. Пред " Капитал " той съобщи, че най-много желае да поддържа не себе си, а своите сътрудници. " Защото би трябвало да си върнем територията на публицисти - умерено и професионално да си вършим работата. "
На въпрос дали не е трябвало да изгони Антон Тодоров от студиото, той отговори: " Мислех си за това, само че по-скоро - не. Защото се задава въпрос, а реакцията би трябвало да е на този, на който се задава въпросът. "

" Валери Симеонов бе просто мотива, casus belli (повод за война- бел.ред.), да стартираме един просрочен диалог за нашата колегия – какви грехове имаме към нашата аудитория. Дори не споделям неточности ", съобщи Светослав Иванов от bTV. " Но има неточност, има и амнистия. Промените и в софтуерно отношение нанесоха удар по нашата специалност през последните 10-тина години. Но най-после ще останат единствено тези, които са опазили престижът си ", безапелационен бе той.

Докато множеството публицисти даваха изявленията към техните сътрудници, наоколо до подлеза на Министерския съвет се бе събрала и дребна групичка от облечени в спортни екипи млади мъже, множеството от които с бръснати глави. Почти всички носеха свити трибагреници и настойчиво отказваха да споделят какви са техните имена или от коя организация са. Единственият им коментар бе, че " чакат Валери Симеонов ". Странното им наличие обаче бе прекратено, когато множеството фоторепортери на събитието се насочиха към тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР