120 млн. евро е оценката на вложеното от първия собственик

...
120 млн. евро е оценката на вложеното от първия собственик
Коментари Харесай

Трети собственик в третия мол на Варна

120 млн. евро е оценката на вложеното от първия притежател на мола и инвестицията в довършването от новите акционери.

[ "АП Инвестмънтс "]

Delta Planet Varna ще се прицели в малко по-високия клас марки и ще заложи на повече заведения. Още по тематиката
Варненският " Галерия мол " стана на половина сръбски

Сръбският милионер Мишкович купи 50% от съвсем приключения център от българските му притежатели
4 сеп 2017
Интересът към комерсиалните площи остава висок

Моловете са с съвсем цялостна претовареност както в София, по този начин и в останалите огромни градове, регистрира консултанстската компания Colliers
29 авг 2017
Forton: Очакваме годишен връх от 520 млн. евро от покупко-продажби с молове

Според консултантската компания продажбите на всички бизнес парцели ще доближат над 900 млн. евро през 2017 година
27 авг 2017
Южноафрикански вложител купува The Mall за 156 млн. евро

Цената, която Hyprop и сътрудникът й ще платят за комерсиалния център, е близка до контрактуваната при провалената договорка с NEPI
23 юли 2017
Германският мол на Варна

Австрийската Raiffeisen е продала " Мол Варна " на немската Kronberg International. За комерсиалната марка Mall Varna се води правосъден спор
5 май 2017
Южноафриканските молове на София

Три столични мола следва да сменят притежателя си с в покупко-продажби за близо 500 млн. евро
7 апр 2017
Инвестициите на GTC: Мол, мол, офиси

Полската група купи терен за съвсем 12 млн. лева до Бизнес парк София, на който има намерение да построи 11-етажна административна постройка до края на 2018 година
31 мар 2017
Първа градска молница

Неотворилият мол Galleria Varna е продаден на част от вложителите в " Сити клиник ", които възнамеряват да го трансфорат в лечебно заведение
14 авг 2015 Галерия, град, планета - историята на един от варненските молове към този момент е белязана с " пораствания ", въпреки и самият той даже към момента да не е напълно приключен. Десет години след първата копка отварянето за клиенти най-накрая е планувано - то ще е идващия май, а във финансирането ще се включи и новият акционер в " Галерия Варна " - сръбският предприемач Мирослав Мишкович.

Продавачи на каузи от 50% са трима българи - Ангел Ангелов от групата " Градус " и " Сити клиник ", Петър Дудоленски, който също е измежду създателите на болничната верига и е съветвал едни от първите молове в България, и Александър Минов от " Бисер олива ". Триото продължава да държи останалата половина от капитала. Стойността на договорката не е оповестена, само че целият план дружно с идните довършителни действия е оценен на 120 млн. евро. Третият акционер в мола, който ще се споделя Delta Planet Varna, евентуално ще е единствено краткотраен и откакто проработи, може да се чака собствеността да мине към типичен фонд за парцели, доста евентуално от ЮАР, в случай че се съди по покупките дотук.

Мол, болница, мол

Сградата беше замислена като търговски център от първичния вложител - полската група GTC (Globe Trade Center), и още през 2010 година беше приключена 95%, само че откриването й беше забавено от рецесията и насищането на локалния пазар в града с молове. Междувременно, притиснат от растящите загуби, полският притежател беше заставен да премисли активността си и да се освободи от някои активи, като варненският мол беше избран за продажба още в края на 2014 година Няколко месеца по-късно, през август 2015 година, прехвърлянето стана факт и планът беше добит от Ангелов, Минов и Дудоленски посредством новосъздаденото за задачата сдружение " АП инвестмънтс ".

Идеята на новите притежатели тогава беше да сменят предназначението на постройката, като най-малко половината от нея бъде преустроена в болница от веригата " Сити клиник " (от англ. city - град). Но малко по-късно българската верига влезе в договаряния с турския болничен колос Acibadem, който в последна сметка купи мажоритарния пакет от акции в договорка, оценила веригата " Сити клиник " на 50 - 55 млн. евро и добавила в групата " Токуда ".

После, в края на предходната година, растящото вътрешно ползване раздвижи интензивността на пазара на търговски площи, като моловете още веднъж се оказаха забавни за вложителите и последваха серия покупко-продажби най-вече с купувачи фондове от ЮАР. Съживяването в сегмента също е било фактор за смяната в първичните проекти на новите български притежатели на " Галерия Варна ". Влияние в тази посока е оказало и съществуването на интерес от страна на евентуални наематели, търсещи благоприятни условия на варненския пазар. Пък и, познавайки двата бранша - болничния и ритейла, българските вложители е можело да създадат сметка кое от двете е по-рентабилно за обекта.

Мерките на договорката

Преплитане на двата бизнеса има и при сегашната договорка със сръбския милионер: тя идва около изследванията на Acibadem за благоприятни условия за разширение в Западните Балкани. До такова партньорство не се стига, само че пък ползата им се преплита при моловете. Там в последно време деен е Мишкович. Дъщерната строителна компания Delta Real Estate на неговия Delta Holding сега работи по обекти като хотел под марката Intercontinental в словенската столица Любляна, през юни стартира построяването на търговски център с повърхност 62 500 кв.м в Баня Лука, оценен на 70 млн. евро, а има проекти и за строителството на мол за 200 млн. евро в Белград. Там и в Подгорица Мишкович построи молове, които по-късно продаде на фонда от ЮАР Hyprop (който неотдавна се контракти да купи софийския The Mall).

В новото си българско начинание Мишкович, който е прочут на локалния пазар като краткотраен собственик на веригата " Пикадили ", влиза с 50% присъединяване в компанията, притежател на плана - " Галерия Варна ". По подигравка на ориста и сърбинът, и тандемът Ангелов и Дудоленски са били притежатели на веригата, само че договорката не е сред тях - разделя ги собственик №3 - белгийската Delhaize.

В " Галерия Варна " новите акции са записани поравно (по 25%) от Delta Real Estate и от свързaната с Delta Holding кипърска компания Astatine Holdings. Промяната в собствеността към този момент е отразена в Търговския указател. Пак оттова се вижда, че в съвета на шефовете на " Галерия Варна " като представители на новите акционери влизат мениджърите от Delta Real Estate и Astatine Holdings Зорана Ждрале Бурич, Татяна Йеронимидес и Ангелина Некич.

В известие до пресата от Delta Holdings показват, че общата оценка на плана дружно с довършителните действия, е 120 млн. евро. Стойността на самата договорка не се показва. През 2015 година, когато GTC продаде обекта на " АП инвестмънтс ", също не беше оповестена цена, само че по оценки на анализатори от пазара тя е била над 20 млн. евро. Инвестицията на полската група в построяването му до оня миг беше от порядъка на 90 млн. евро. Тоест за довършването на постройката евентуално ще са нужни 20 - 30 млн. евро. По информация на " Капитал " нужното финансиране ще бъде набрано частично от лични средства, като се водят диалози и с банки.

Ако се съди по досегашната процедура на Мишкович и екипа Ангелов - Дудоленски, молът няма да остане прекомерно дълго техен. Досега сръбският магнат е развивал своите обекти по 8-10 години, преди да ги продаде, само че тогава рецесията е оказвала въздействие. Сега, придобивайки преференциално незавършената постройка, вложителите евентуално ще запълнят обекта с наематели и могат да потърсят по-бърз излаз при съществуване на интерес.

Гурме фокус

В известието си от Delta Holding показват, че довършителните работи ще стартират " до дни ", а откриването на мола е планувано за май 2018 година Търговският център със застроена повърхност от 112 хиляди кв.м и чиста отдаваема повърхност 40 хиляди кв.м ще бъде ребрандиран на Delta Planet Varna. Строителството е поверено на досегашния реализатор на обекта - " Планекс ", а проектант остава " Студио 17,5 ".

Това ще е третият работещ мол в града след Grand Mall на израелската Orchid Developments Group и " Мол Варна ", който напролет бе продаден от Raiffeisen на немската Kronberg International. Въпреки това от вложителите не се тормозят за напълването му с наематели. Първо, имало много интернационалните марки, които не са във Варна. Второ, в по-малкия Бургас има 2 търговски центъра, а Варна отвън бонуса с туристите била място за шопинг и на другите градове в Добруджа.

За разлика от останалите Planet ще се насочи към малко по-висок клас марки. " Ще наблегнем на wine&dine идея при заведенията. Ще имаме голяма тераса с аспект към езерото ", отбелязва Дудоленски.

Традиционно в мола ще има кина и други основни наематели като хипермаркет, магазин за техника, спортни артикули, играчки и други За киносалоните съвсем несъмнено е, че ще са на Cinema City. Първо, GTC ги беше избрало още при строителството и, второ, Дудоленски ръководи и част от бизнеса на интернационалния оператор на киносалони в страната. Хипермаркетът няма да е великански, както пробваха молове в страната и чужбина. При стесненото търсене изборът в последно време е стеснен до обекти на " Билла " или " Лидл ".

За наеми и рентабилност от обекта към момента е рано да се приказва. Точна статистика за равнищата във Варна няма, само че диапазонът е 15-17 евро/кв.м, което е много под равнищата в София, където мощен обект в мол е при наем от 31 евро/кв. м.

" Има място за трети мол във Варна. Причината е, че има доста търговци от разнообразни сфери, които още не са показани в града, а са сполучливи в други центрове ", счита Росен Генов от консултантската компания Forton.

Колко ще сполучлив третият варненски мол ще е ясно след години. За морския град положителната вест е, че ще има повече избор и конкуренция и че няма да има фантом колос в необятния център.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР