12-то издание на Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас ще

...
12-то издание на Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас ще
Коментари Харесай

Любими детски герои е мотото на пясъчния фест в Бургас

12-то издание на Фестивала на пясъчните статуи в Бургас ще отвори порти след броени дни. Тази година в него вземат участие единствено български майстори, а мотото е " Любими детски герои ".

През първите години участниците бяха единствено от чужбина. Постепенно български създатели започнаха да се учат от опитните майстори и през днешния ден можем да кажем, че към този момент има родна школа в това изкуство, основана в Бургас. Разбира се, задгранични посетители ще има и при последващи издания на фестивала, само че тази година всичко е в надарените ръце на българските скулптори.

Фестивал на детайла, споделят майсторите. Трудно, горещо, завладяващо изкуство с доста прелъстителен материал, назоваваме го туристическо, смее се един от доайените на Бургаския песъчлив фестивал Огнян Петков. Казва, че просто приема поръчката на фестивала, тъй като всеки детски воин му е по сърце:

" Всяко дете да види Пипи в себе си, да открие, че може да бъде и то Пипи, и да го предизвиквам да прочете книгата. Материалът се оказа доста забавен и атрактивен, който пък се връзва с тематиките и концепциите, които излизат през последните 10-15 години. "

" Това е едно райско място за дечурлига Да идват фамилии с деца, които да се радват, да разпознават героите ", споделя и художникът Милчо Талев.

Тази година Община Бургас реши да отдаде дължимото на тези създатели, които към този момент 11 години са на пясъчния фестивал и посвети 12-то издание и на тях.

" Това са хора, които са от първия фестивал, творят тук, развиват се тук, сътвориха тази българска бургаска школа, с която извънредно доста се гордеем и в последна сметка фестивалът е марка освен за Бургас, само че и за цяла България ", споделя Димитър Маджаров от Община Бургас.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР