12 млн. евро обезщетение получават семействата на италианци, станали жертва

...
12 млн. евро обезщетение получават семействата на италианци, станали жертва
Коментари Харесай

Добре ли е? €12 млн. обезщетение за жертви на нацистки престъпления

12 млн. евро обезщетение получават фамилиите на италианци, станали жертва на нацистки закононарушения преди 80 години, оповестиха западни издания. Парите са отплата за контузията, претърпяна от роднините, след гибелта на шестима души.

През октомври 1943 година, откакто нацистите стартират брутална окупация на своя някогашен съдружник, немските войски обесили шестима италиански цивилни на рид в Южна Италия като групово наказване за убийството на боец, който търсел храна.

80 години по-късно някои от роднините на мъжете, убити във Форнели, най-сетне ще получат отплата от общо 12 милиона евро.

„ Ние към момента означаваме събитието всяка година. То не е забравено “, сподели Мауро Петрарка, правнук на Доменико Ланчелота - един от убитите 52-годишен римокатолик, татко на пет дъщери и един наследник.

Всички членове на фамилията от времето на убийствата към този момент са умряли, като се изключи един. Според италианското законодателство обаче компенсациите, дължими към тях, към момента могат да бъдат изплатени на техните наследници. Това значи, че Петрарка би трябвало да получи към 130 000 евро според изискванията на правосъдно решение от 2020 година

По подигравка на ориста сумата ще бъде изплатена от Италия, а не от Германия, защото страната загуби борба в Международния съд за това дали Берлин към момента може да носи отговорност за вреди, свързани с закононарушения и зверства от Втората международна война.

През 1962 година Германия подписа договорка с Италия, с която заплати на Рим 40 милиона немски марки, на стойност малко над 1 милиард евро в днешни пари, които двете народи се съгласиха да покриват вредите, нанесени от нацистките сили на италианската страна и нейните жители.

Въпреки това еврейските организации в Италия считат, че Берлин би трябвало да заплати, с цел да признае тяхната историческа отговорност. Италианците се тормозят, че са подадени повече от 1200 искове по сходни случаи и те ще натежат съществено върху държавния бюджет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР