12 Иван Френкев, син © Велко Ангелов 12 Иван Френкев,

...
12 Иван Френкев, син © Велко Ангелов 12 Иван Френкев,
Коментари Харесай

Иван Френкев: IKEA ни помогна да развием бизнеса си

12
Иван Френкев, наследник

© Велко Ангелов 12
Иван Френкев, татко

© Велко Ангелов Още по тематиката
Никос Ифантидис: Мебели от България ще се продават в целия свят

Управителят на българския офис на IKEA пред " Капитал "
2 окт 2017
Продажбите на IKEA надвишават 103 млн. лева през последните 12 месеца

Това е растеж от 11% по отношение на същия интервал на миналата каталожна година
30 авг 2017 Визитка

Иван Френкев е притежател на " Дриймс къмпани " – Смолян. Завършил е финанси и стопанска система във Англия, има МВА от " Коч юнивърсити " - Истанбул. Създава компанията през 2012 година с главен предмет на активност произвеждане и продажба на обичаен български текстил за дома – родопски одеяла, килими, халища, губери, покривки за кревати, пердета, възглавници. Баща му – Иван Френкев, е машинен инженер, компетентност " текстилна техника ". Работил е десетилетия в областта на конфекцията, памучния и безредици текстил. Държи правата върху марката " Родопска тъкан ", която е позната от 1964 година Работи като съветник в компанията.
" Дриймс къмпани " – Смолян, е една от двете български компании (другата е " Бонана " - Петрич), които създадоха всички над 30 продукта от лимитираната сбирка VÄSSAD на IKEA, която неотдавна се продава в магазините на шведската компания в целия свят. Това е първата сбирка на IKEA, напълно създадена в България.

Как ви откриха от IKEA, от кой момент е съдействието ви с шведската компания?
- Иван Френкев, наследник: Това е първият ни контакт с IKEA. Те имаха съдействие преди години с друга компания от района, само че когато взеха решение да стартират този план, се свързаха с нас, пристигнаха на посещаване, разгледаха нашия шоурум. Инициативата беше напълно тяхна.

Какво тъкмо произвеждате за тях?
- Иван Френкев, наследник: За сбирката VÄSSAD произвеждаме четири типа одеяла и килимите.

Трябваше ли да извършите спомагателни вложения, преминахте ли някакви проби преди старта?
- Иван Френкев, наследник: В IKEA има вътрешнофирмени критерии, които би трябвало да се покрият от всяка компания и за всеки един артикул. Това са унифицирани за всички страни критерии за качество. Наложи се да създадем известни вложения – главно организационни. Но не изключително огромни, тъй като нашата философия се припокрива с философията на IKEA – работим с естествени материали – вълна, небагрен памук. Това са устойчиви първични материали, които не нарушават салдото в природата – все неща, които са значими и за IKEA, и за нас. Това бяха относително скромни вложения, по-скоро свързани с индустриалната база за по-енергийно дейно произвеждане, с организация на работните места.

За какъв брой време изпълнихте поръчката за IKEA?
- Иван Френкев, наследник: Започнахме към Коледа и за към 8 месеца изработихме сбирката. Тя е направена в България с произведения от България. Това значи, че доста други компании са били удобно повлияни от нашите взаимоотношения с IKEA.

За какви количества става дума?
- Иван Френкев, наследник: Нямаме право да разясняваме това, само че става въпрос за сбирка за целия свят. Изпълнихме я с доста работа. Ние всички сме един екип. Всеки от служащите има достъп до мениджмънта, а мениджмънтът оказва помощ на служащите.

Колко пъти набъбнаха размерите на произвеждане на компанията поради поръчката на IKEA?
- Иван Френкев, наследник: Поръчката е неколкократно по-голяма от нашия нормален размер, само че индустриалният потенциал е разполагаем. Поради това, че имаме по-малки клиенти, ние вършим и доста бутикови ръчни произведения, които не са подобаващи за IKEA, само че са обичани от нашите клиенти. Нашите произведения се радват на интерес в скандинавските страни. Традиционното българско кичено халище, което още седи в скриновете на бабите като чеиз, се оказа доста забавно за наши швейцарски клиенти. Традиционният български текстил – родопски одеяла, халища, покривки – е доста издирван също в Германия, Чехия, Англия.

Назначихте ли нови хора, с цел да извършите поръчката за IKEA?
- Иван Френкев, татко: Наехме още към 30-40 индивида. Това са хора с предходен опит в обичайния текстил, които се върнаха при по-добри условия, с по-високи заплати. Работниците поставиха големи старания, вложиха мощ, душа, упоритост и огромно предпочитание. Това са доста лоялни и почтени хора. Цял живот са работили в текстилния бизнес и в този момент техният труд се вижда в целия свят.

Какви преимущества носи съдействието с IKEA?
- Иван Френкев, наследник: Имаш благонадежден сътрудник, което е извънредно значимо, с цел да може да се възнамеряват бизнес интервенциите. Знаеш, че имаш някой, на който можеш да разчиташ. Оттам нататък почва да се гради продуктът, да се възнамеряват размерите. Във всеки един миг имахме безусловно цялостна поддръжка от хората в румънския офис на IKEA, към който е България. Поръчката за IKEA беше спомагателен подтик да повишим освен размерите, само че и качеството на някои от нашите произведения, което се отразява на безусловно всички останали наши клиенти. Това е ходило, което изкачихме. Нашите снабдители започнаха да привикват, че, в случай че желаеме да търгуваме в дълготраен проект с тях, би трябвало да извършват всичко по разпоредбите, прецизно, както е обещано като поръчка, без да го побългаряват. IKEA оказва помощ на своите сътрудници да развиват бизнеса си. А това оказва помощ и на всички останали бизнеси.
- Иван Френкев, татко: IKEA е компания, която подкрепя производителите, развива ги, дисциплинира ги, с цел да реализиран по-високо равнище – организационно, технологическо, както и във връзка с качеството.

Кои са снабдители на вашата компания?
- Иван Френкев, наследник: За поръчката за IKEA работихме с над 10 български компании снабдители. Тази връзка с плана основава косвена претовареност в разнообразни райони. Изделията за IKEA не са просто произведения – от продукта до опаковката всичко е обвързвано с работа на дизайнери, снабдители, производители, с цел да стигне до клиента. А това значи непрекъснато качество и организация. Партньорите от чужбина обичат да си възнамеряват нещата, да имат планове. Бизнесът в България, за жалост, не е толкоз порядъчен и по тази причина лишава време, до момента в който се нагоди към условията.

Има ли дефекти съдействието с IKEA?
- Иван Френкев, наследник: Много работа. Но това не е минус. Масовото произвеждане на едни произведения след утвърдени образци и изкарването им до магазините лишава доста сила, доста страсти. Но това е производството. Производството не е нещо, от което ще забогатееш за един ден. Там се работи с доста хора. Във веригата се навързани доста компании, доста ориси и просто разчиташ, че всеки ще бъде експерт. В България мислим повече за далаверата, чакаме знамение, желаеме едновременно да стане. В производството се желае самообладание, нещата се получават полека-лека. Като се вложи сила, старания, като имаш цел, нещата стават, въпреки и постепенно. Отнема време, няма да бъде елементарно, само че никой не е заречен, че ще е елементарно.
- Иван Френкев, татко: Българските компании имат опция да се дърпат една друга в една посока. Всички ние сме свързани по някакъв метод и при тези бизнес връзки, в случай че са правилни и градивни, едните дърпат другите. И в последна сметка всички печелят. Защото вървят в една посока – по-усъвършенствана организация, по-високо качество, по-добри контакти, по-големи размери. И в края на краищата резултатът е по-добър.

IKEA е известна с това, че продава на ниски цени, по какъв начин се отразява това на компанията и нейните финансови планове?
- Иван Френкев, наследник: Цени не може да разясняваме. Но самият факт, че сме се присъединили в тази сбирка, значи, че сме постигнали договореност и имаме интерес. Имаме интерес да продължим съдействието с IKEA. Опитваме се да бъдем оптимално ефикасни в нашето произвеждане, което значи минимални боклуци, тъй като това са загуби. Влагаме наши лични пари, по тази причина всеки вложен лев би трябвало да носи избрана възвращаемост както в производството, по този начин и в организацията на самата компания.

Какви компликации срещнахте при осъществяването на поръчката за IKEA?
- Иван Френкев, наследник: Винаги има непредвидими условия, срещаш се с разнообразни хора, работиш с разнообразни компании. Едно от сложните неща е да се откри дипломиран личен състав. Поради тази причина върнахме на работа хора, които са били преди в този бизнес. Но е мъчно да наемеш по-млади хора, тъй като текстилно инженерство не е съвременна компетентност. Поддържащият личен състав – майстори, тъкачки – не става за един ден. Иска се инвестиция във времето – три, четири, пет години, с цел да станеш висококвалифииран. И това е предизвикателство, с което ще би трябвало да се оправяме и в бъдеще. Но вървим малко по малко. Надяваме се нашият район да живне, да останат повече младежи и да почнат работа при нас.

Очаква ли се продължение на съдействието с IKEA?
- Иван Френкев, наследник: С IKEA обсъждаме разнообразни хрумвания, надяваме се те да станат действителност. Но сега сме се фокусирали върху по-малките ни клиенти. Без значение дали клиентът е огромен или дребен, за нас е значим. Ние съществуваме като компания, тъй като нашите клиенти ни харесват и правят оценка качеството, което предлагаме. От над 600 текстилни компании в България преди 1989 година в този момент са останали относително малко. И за всяка една от тях е предизвикателство да продължава да се развива.

Кои са другите клиенти на компанията?
- Иван Френкев, наследник: Освен IKEA имаме по-малки интернационалните клиенти и произвеждаме главно за европейския пазар. Имаме собствен дизайнерски екип във фабриката, който предлага разнообразни хрумвания. Те се харесват на клиентите ни и на процедура към 90% от продуцията ни е за експорт.
- Иван Френкев, татко: Тази година не успяхме да задоволим напълно вътрешния пазар, тъй като мощностите ни бяха ангажирани с поръчката за IKEA. Но нашите клиенти в България ни поддържаха, като демонстрираха схващане. Те си дадоха сметка, че поръчката за IKEA е доста значим план, който, в случай че се развие, ще може да усъвършенства качеството на всички наши произведения. Така и стана. И сега съумяваме да работим по поръчки на клиенти за вътрешния пазар.

Какви са преимуществата на " Дриймс къмпани "?
- Иван Френкев, татко: Ние сме дребна компания, гъвкава, на нашия уебсайт имаме изложба с над 600 модела експоната. Освен това се занимаваме и с инженерингова активност, т.е. имате ресторант или хотел и желаете да го обзаведете. Ние сме отсреща за интериорен текстил – одеяла, покривки за кревати, килими, килимчета, пердета. Ако притежателят има хрумвания, почваме да ги обсъждаме и по този начин стигаме до решение и реализация.
- Иван Френкев, наследник: Може да специализираме в избрани произведения. Предлагаме над 20 типа разнообразни дизайна на година. Със специализацията на произведения продуктивността ни е по-голяма, производството е по-ефективно. Това без подозрение се отразява и на разноските, които при по-голяма серия са по-ниски.

Какви вложения планирате за 2018 година?
- Иван Френкев, наследник: Надяваме се да продължим съдействието с IKEA, тъй като са доста благонадежден сътрудник, само че не желаеме да загърбим обичайния български текстил. За страдание, българските текстилни компании изчезнаха. И в случай че и последните изчезнат, това значи да се лишим от родопски одеяла, които се вършат по специфична остаряла технология, от халища, чергите, килимите. Някои от тези произведения се вършат даже от същите хора, както и преди 1989 година Искаме да се развием в една по-масова писта, само че в това време да запазим традициите в домашния текстил и за идващите генерации. Имаме подобен ангажимент и към нас самите, ние сме си кореняци родопчани и желаеме това произвеждане да продължи да съществува. Работим в пространства чартърен. Една от вложенията по-нататък вероятно ще е да купим база, както и машини за някои от дизайнерските ни решения. Но това са стъпки, които би трябвало да се случват една след друга. Чули сме че, има еврофондове, само че до момента не сме ги употребили. Нямаме заеми, работим със лични средства.

Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР