12 години затвор за сина на кмета на пазарджишкото село

...
12 години затвор за сина на кмета на пазарджишкото село
Коментари Харесай

33 г. общо за трима, убили крадец на царевица

12 години затвор за сина на кмета на пазарджишкото село Братаница

Васил Спасов с двама другари пребива и дави мъж пред очите на децата му

Решение на Апелативен съд – Пловдив по дело за ликвидиране на мъж, който бил хванат да краде царевица от непозната равнища край пазарджишкото село Братаница, е отчасти доказана от Върховния касационен съд.

Наказанията на тримата подсъдими са понижени.

Васил Спасов и Георги Николов ще излежават по 12 години отнемане от независимост вместо по 16, а Илиан Найденов – 9 години, вместо 12, както беше постановил Пловдивският апелативен съд.

Тримата подсъдими са приети за отговорни за това, че на 6.12.2015 година в местностите „ Мерата “ и „ Ючтолум “, в съучастничество като съизвършители, съзнателно са умъртвили Йордан Асенов /44/, като убийството е осъществено по изключително непосилен метод за потърпевшия и с особена свирепост.

На същата дата потърпевшият и децата му събирали царевица в необрана равнища на подсъдимия Васил Спрасов, който получил позвъняване по телефона, че му крадат от продукцията. Спасов е наследник на кмета на Братаница.

Той и вторият обвиняем Георги Николов пристигнали с кола на полето и почнали да постановат с бухалка и с юмруци Йордан Асенов пред очите на децата му.

Те се пробвали да ги спрат, само че не съумели и избягали с каруцата.

Двамата подсъдими се обадили на третия и го уведомили, че и от неговата равнища се краде. Той дошъл с колата си, натоварили пребития човек и го закарали въз основата на Илиан Найденов в село Ветрен дол.

Напъхали го в гълъбарника и го оставили там.

По-късно Илиан Найденов изкарал потърпевшия, а той бил в извънредно тежко положение, което движимостите лица назовават „ терминално положение “, качил го в лек автомобил и го изхвърлил в канала „ Алеко поток “.

Водоемът бил бездънен един метър, само че на дъното имало кал, а потърпевшият бил безусловно имобилен и към момента жив, само че не можел да се отбрани. Удавил се. Тялото му било намерено на 4.02.2016 година в канала сред двата шлюза.

Върховните съдии одобряват, че Васил Спасов и Георги Николов са пребили от пердах потърпевшия и за това са отговорни за квалифицирано ликвидиране по член 116 от Наказателен кодекс.

Прилагат чл.55 от Наказателен кодекс заради извънредно смекчаващи отговорността условия и за това понижават наказванията им.

За третия обвиняем одобряват, че единствено той е отговорен за удавянето на потърпевшия, само че не е взел участие в нанасянето на побоя над него и трансформират квалификацията на осъщественото от него закононарушение от чл.116 на чл.115 от Наказателен кодекс и за това понижават наказването му на 9 години отнемане от независимост.

Решението на Върховния касационен съд е дефинитивно.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР