12 дни след като БСП получи мандата за съставяне на

...
12 дни след като БСП получи мандата за съставяне на
Коментари Харесай

БСП връща мандата, какво може да предприеме президентът

12 дни откакто Българска социалистическа партия получи мандата за сформиране на кабинет го връща през днешния ден без да бъде изпълнен на президента. Преговорите им с останалите политически партии за сформиране на кабинет претърпяха неуспех. Πъpвoнaчaлнo лидepът нa пapтиятa Kopнeлия Hинoвa даде поръчка, чe щe зaдъpжи мандата допустимо най-дълго - дoкато депутатите не одобряват aĸтyaлизaциятa нa бюджeтa. След като от " Имa тaĸъв нapoд ", " Дeмoĸpaтичнa Бългapия " и " Изпpaви ce, БГ! Hиe идвaмe! " отхвърлиха да договарят с Българска социалистическа партия за съставяне на постоянно държавно управление, написа dnes.dir.bg.

Националният съвет на партията реши: мандатът ще бъде върнат през днешния ден. Така топката остава в полето на президента, който би трябвало да разпусне 46-ото Народно заседание и да дефинира дата за нови предварителни парламентарни избори. А огромният въпрос остава - дали те ще бъдат във формат 2 в 1 с президентските или ще се проведат на разнообразни дати.

След като Българска социалистическа партия върне третия мандат, президентът Румен Радев би трябвало да разпусне Народното събрание и да насрочи дата за нови парламентарни избори. Той обаче няма доста време за това, защото пред него има конституционни периоди. Темата разяснява в студиото на " Денят стартира " по Българска национална телевизия Симона Велева, лекар по конституционно право.

" Конституцията планува съответен период за привикване на Народно събрание, той е едномесечен. Не планува съответен период за разформироване на Народно събрание обаче. Това е по този начин, тъй като виждаме палитрата от конституционни проблеми, в която се намираме цяла година ", сподели тя.

По думите ѝ задачата на Конституцията е да има рационален период в който президентът да разпусне Народно събрание и с указа, с който разпуска Народно събрание, в двумесечен период би трябвало да имаме дата за нови парламентарни избори.

" Конституцията планува, че в последните три месеца от мандата на президента, т.е. от 22 октомври нататък, Народното събрание, който и да е той, без значение дали е съумял да избере държавно управление или не, не може да бъде разхлабен. Идеята на Конституцията е да не се случи по този начин, че да сме в края на мандата на президента и в една и съща времева рамка да нямаме нито парламент, нито президент ", съобщи Велева.

Тази, другата или най-късно по-другата седмица Народното събрание би трябвало да бъде разхлабен. Велева е безапелационна, че би трябвало нов декрет на президента, даже служебният кабинет да бъде същият. При държавното управление има непрекъсваемост на мандата.

" Аз мисля, че дори и сега той е най-дълго настоящият най-новата ни история. Това, което на мен ми прави доста мощно усещане в настоящия парламент, с всичките му особености и упования които имаше към него, е че той в действителност върна духа на парламентаризъм в смисъл, че има непрекъснат парламентарен надзор. Аз не съм виждала почтено казано държавно управление, което толкоз постоянно да върви на парламентарен надзор ", разяснява тя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР