12 © Надежда Чипева 12 © Надежда Чипева Френският авиозавод

...
12 © Надежда Чипева 12 © Надежда Чипева Френският авиозавод
Коментари Харесай

Ние помогнахме на Airbus за споразумение с България, а те ни помогнаха с финансиране за завода

12 © Надежда Чипева 12 © Надежда Чипева Френският авиозавод в Пловдив

Френската група Latecoere, която създава елементи за авиоиндустрията, отвори цех край Пловдив при започване на септември. " Латекоер България " ще създава шкафове за авионика и елементи за аероструктури и ще добавя активността на заводите на Latecoere във Франция и Чехия. Планът е предприятието да бъде разширено от сегашните 5000 кв.м до 9000 кв.м следващата година, когато годишният му индустриален потенциал ще доближи 200 хиляди часа. Общата инвестиция ще бъде към 15 млн. евро. Това е вторият цех за авиоиндустрията в страната след предприятието на американската Woodward в София.

Изграждането на френската фабрика в икономическата зона на Пловдив стана около решение на дългогодишния арбитражен спор сред България и Airbus Helicopters по отношение на доставките на хеликоптери за армията и подписаното през 2005 година офсетно съглашение за вложения в страната. С плана на колегата Latecoere в този момент българското държавно управление признава уговорката на Airbus за изпълнен.

Групата Latecoere е снабдител на международни самолетостроителни компании като Airbus, Boeing, Embraer, Dassault и Bombardier. Специализирана е в две съществени посоки - индустриални аероструктури (секции на фюзелажа и врати), които образуват 61% от оборота, и системи за взаимно свързване (окабеляване, електрически мебели и бордови съоръжения), на които се дължат 39% от оборота. Към края на 2017 година групата има 4451 чиновници в 10 страни. Оборотът й за предходната година е 652.5 млн. евро.

За проектите на компанията и оценката й за средата в България беседваме с основния изпълнителен шеф на Latecoere Яник Асуад.

А в случай че желаете да чуете повече от тях за бъдещите им проекти, за измененията в промишлеността и упованията им за бъдещето, Latecoere ще вземат участие в годишната конференция " Индустрия 4.0 ", проведена от " Икономедиа ", която ще се организира на 17 октомври в " Гранд хотел Пловдив ".
Регистрацията е отворена. Повече информация вижте тук или на страницата на събитието във Фейсбук. Още по тематиката
Заводът на Latecoere край Пловдив към този момент работи за Airbus

Предприятието, в което инвестицията е 15 млн. евро, създава електрически шкафове за самолетния колос
12 сеп 2018
Заводът на Latecoere позволи арбитражния спор на България с Airbus

С инвестицията на колегата му край Пловдив френският колос извършва офсетните си задължения от 2005 година
27 май 2018
Пловдив със цех на борда

Френската група Latecoere ще влага 15 млн. евро в нов цех за съставни елементи за самолетостроителната промишленост
6 окт 2017 В момента работим на една промяна, към 120 души, само че до края на 2019 година ще преминем на двусменен режим и тогава броят на служащите ще доближи 200.
Какви артикули ще създава заводът край Пловдив и за кои клиенти?

- Заводът край Пловдив ще работи 100% за Airbus, към този момент това е несъмнено. След три години обстановката може да се промени, само че за момента такива са проектите ни. Вече произвеждаме електрически шкафове за А350 и А380. Следващата стъпка е А400М, това е боен транспортен аероплан, за който също ще вършим структурата на електрическите шкафове. Ще стартираме незабавно щом получим нужното позволение. До края на тази година ще стартираме произвеждане на монтажни възли за порти на А320 в съществуващото хале. Догодина ще увеличим площта на завода и ще прехвърлим производството на долната част на носа на А350, която е от метал.

Колко души работят в завода и мъчно ли намирате хора?

- В момента работим на една промяна, към 120 души, само че до края на 2019 година ще преминем на двусменен режим, с цел да реализираме плануваните артикули и количества и тогава броят на служащите ще доближи 200. Хората се наемат поетапно, защото минават образование във Франция и Чехия, което нормално лишава към 3 месеца. Всеки служащ би трябвало да е сертифициран, както и всеки артикул.

Нямаме проблем с намирането на служащи. На нас са ни нужни хора, които умеят да работят с ръцете си, за другото ги образоваме. Отделно от това имаме чиновници, които се занимават с логистика, първокласен надзор, човешки запаси, доставки, финанси и така нататък

Директно на клиенти ли се доставят продуктите и имате ли прогнози за продажбите?

- Не, множеството артикули, които се вършат в Пловдив, отиват в други фабрики на Latecoere за по-нататъшно асемблиране - в Тунис, Мароко и така нататък С изключение на носовете за А350, които ще се продават непосредствено на Airbus, за останалите артикули има добавена стойност в някой от другите ни фабрики.

Доколко значимо беше съглашението сред държавното управление и Airbus за това да изберете България?

- Беше основно. Просто казано, ние помогнахме на Airbus да стигнат до съглашение, а Airbus оказа помощ на нас с финансиране за построяването на завода. Това е обстановка, от която печелят и двете страни. Не споделям, че нямаше да изпълним плана, само че тази опция беше факторът, който натежа на везните да вземем решението доста бързо. И също да го придвижим доста бързо. Цялата процедура започнахме през 2016 година, разговаряхме с българските управляващи, по този начин всичко лиши по-малко от две години. Строителството на завода приключихме за шест месеца и още толкоз до започване на производството.

Една от аргументите да изберете България бяха ниските разноски за труд. Те обаче последователно се повишават, а и дефицитът на работна мощ става все по-остър. Това тормози ли ви?

- Според мен България към момента е доста конкурентна във връзка с разноските за труд спрямо другите страни, в които имаме фабрики, в това число Чехия. Проблемът в Чехия е, че на практика няма безработица и е доста мъчно да се намерят хора и да се разшири производството. Тук съумяваме да намерим хора, образоваме ги и се надяваме, че това ще ги направи лоялни към компанията. Но разноските за труд са много ниски - почти наполовината на тези в Чехия и към четири пъти по-ниски от тези във Франция.

За времето, в което сте в България, можете ли да кажете какви са преимуществата и минусите на страната като място за произвеждане?

- Ние в действителност сега строим два завода, другият е в Индия, където разноските за труд също са доста ниски. Сравнявам двата процеса. Завода тук успяхме да го изградим доста бързо и цялата процедура - разрешителни, регистрация на компания, в това число и приемането на известно банково финансиране за инвестицията - беше доста ефикасна, което значи по-ниски административни разноски. Това стана с помощта на поддръжката, която получихме от управляващите, само че също и на поддръжката на френската камара тук, която ни съдействаше и беше нашето лице в контактите ни с управляващите.

Не мога да посоча минус - всичко стана бързо, хората желаят да учат. Както на всички места, наемаме хората поетапно и ги образоваме на талази. След образованието се вижда, че някои от тях не са подобаващи за работата и би трябвало им кажем, че не можем да ги задържим. Но в случай че погледнем % на хората, които освобождаваме тук спрямо други страни, мога да кажа, че той е най-малък. Хората са способни, доста добре умеят да работят с ръцете си, а тук правим ръчен труд. Може би е мъчно единствено да се намерят квалифицирани хора за административните позиции. Имаме трима чужденци тук - генералният управител на завода, само че и още двама - отговорникът по качеството и служителят, който прави цялото обмисляне. Така че евентуално това е сферата, в която по-трудно се намират хора. Изискванията към качеството са доста характерни в авиоиндустрията, ревизираме доста неща от съображения за сигурност и е мъчно да се намерят подготвени експерти по надзор на качеството, които да могат да провеждат целия надзор в завода.

Имате ли или планирате ли да имате някакви локални снабдители?

- Работихме с локална компания за строителството, употребяваме локални компании за логистиката и превоза сред България, от една страна, и Франция и Тунис. Но не можем да променяме доставчиците си - всички те са квалифицирани и сертифицирани, нужен е специфичен документ за авиоиндустрията, който подсигурява надеждността на материала, на хората, които вършат продуктите, и така нататък В България няма доста компании, които имат подобен документ. Затова считам, че ще отнеме време България да построи авиоиндустрия, тъй като всички стадии би трябвало да са сертифицирани. При нас беше елементарно, защото самите ние сме сертифицирани и имаме квалифицирани и подготвени хора, само че в случай че започнеш от нулата, е доста по-сложно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР