12-а авиационна база от състава на Военновъздушните сили (ВВС) ще

...
12-а авиационна база от състава на Военновъздушните сили (ВВС) ще
Коментари Харесай

Показват въздушна акробатика за празника на 12-а авиобаза

12-а авиационна база от състава на Военновъздушните сили (ВВС) ще организира открит летателен ден във връзка празника на формированието и навършването на 82 години от началото на летателната активност на летище Долна Митрополия.

На 30 март 2024 година, събота, вратите за гости на авиобазата ще бъдат отворени в 09.00 часа. Летателната стратегия стартира от 10.00 ч, а статичният показ продължава до 13.00 ч. Входът е свободен.

След тържествената гала ще стартира летателната стратегия, по време на която ще бъдат изпълнени полети със самолети „ Pilatus ” РС-9М, L-39 „ Albatros ” и „ ZLIN “ 242L. Военнослужещите ще показват осъществяване на разнообразни задания, измежду които комплициран пилотаж, прехвръкване в смесена група, осъществяване на акробатични фигури. На неподвижен показ ще бъде изложена авиационна, самолетообслужваща, противопожарна и специфична техника, както и разнообразни типове леко стрелково оръжие, височинно съоръжение и летателни костюми. На събитието ще участва заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Цанко Стойков.

Днес 12-а авиационна база е център за летателно образование на летци-пилоти в сходство със актуалните интернационалните условия и стандартите на НАТО. Изпълнява необятен набор задачи и задания в системата на национална и групова защита. Авиобазата има значима роля в подготовката и повишението на квалификацията на млад летателен състав от формированията на ВВС; поддържане и повишение равнището на летателна и методическа подготовка на командно-инструкторския състав; летателно образование на курсанти-летци, образование и професионална подготовка на сержанти и бойци за потребностите на Военновъздушни сили.

12-а авиационна база стартира своето летоброене на 26 март 1942 година, когато Изтребителната школа за върховен пилотаж (разположена до този миг на летище Марно поле) се пребазира на новопостроеното летище в Долна Митрополия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР