117 акварелни платна на големия български художник Васил Чакъров (1934

...
117 акварелни платна на големия български художник Васил Чакъров (1934
Коментари Харесай

Две изложби на Васил Чакъров в Пловдив и Стара Загора

117 акварелни платна на огромния български художник Васил Чакъров (1934 – 2018) ще бъдат показани в галерия в изложба „ Капана “ в Пловдив от 28 април до 28 май 2023. Картини на художника ще бъдат изложени и в градската изложба в Стара Загора, там изложбата ще продължи от 24 април до 26 май.

Двете изложения са част от огромен план на известната изкуствоведка Ружа Маринска, която ни напусна в края на 2022 година.

За Васил Чакъров Ружа Маринска написа:

„ Акварелът, на който се е посветил Васил Чакъров, е също един избор, подобаващ на характера. Труден избор. В тази техника – синоним на лекост и волно ентусиазъм, Васил Чакъров гради, а преди този момент мисли, напрегнато надали не всеки разлив на петното. Акварелите му не наподобяват на ничии други. В тях има картинна компактност и особена съвестност “.

Васил Чакъров е роден на 30 април 1934 в Багренци, Кюстендилско. По-голямата част от живота му минава в Самоков. Рисува акварели, маслена живопис, прави графики и карикатури. Носител е на Националната премия „ Захарий Зограф “ за 2008 (споделена с Магда Абазова). Има изложения в Софийска градска художествена изложба, в галерията на СБХ на „ Шипка “ 6 в София, в изложба „ Лоран “ в София “, голям брой галерии в София, в Самоков, Кюстендил, в изложба „ Ромфея “ - Пловдив, Сливен, Благоевград.

Негови картини са в сбирки в Полша, Унгария, Чехословакия, Дания и други страни в Европа.

 chakurov-2.jpg

 tiha-zemja.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР