110 години от Балканската война и Освобождението на Родопите и

...
110 години от Балканската война и Освобождението на Родопите и
Коментари Харесай

Музеят в Смолян се готви за големи тържества

110 години от Балканската война и Освобождението на Родопите и 70 години от основаването на Родопския национален музей ще означи РИМ „ Стою Шишков “ – Смолян на 20 октомври 2022 година

Ще се открие изложбата „ 21-ви пехотен Средногорски полк – мярка за великолепие “, ще се показа музейното издание „ Средногорец – Серафимов – Свободата “, отдадени на освобождението и освободителите на Родопите.

Както всяка година в навечерието на 21 октомври – Празник на Община Смолян, музеят ще покаже и две от най-големите си полезности, свързани с героичните национално-освободителни битки и войни за национално избавление и обединяване – пушката на капитан Петко челник и сабята на полковник Владимир Серафимов.

На 70-годишнината от отварянето на вратите на първата музейна институция в Смолян – Родопския национален музей, 1952 година в Пангаловата къща, РИМ „ Стою Шишков “ – Смолян е посветил особено основаните за случая: календар за 2022-2023 година „ Родопите описват “ и театър на отбор „ Българе “ „ Да се наречеш болгарин “. НУФИ „ Широка лъка “ също ще взе участие в спектакъла.Той ще бъде показан в РИМ „ Стою Шишков “ – Смолян на 20 октомври от 18.00 часа като кулминационна точка на музейните тържества.

За първи път музеят ще е хазаин на празника на 101-ви Алпийски полк, 20 октомври, един от дните на героичната победоносна борба на връх Средногорец по време на Балканската война – 1912 година

Програмата включва:

20 октомври,  2022 година

РИМ „ Стою Шишков “ – Смолян

16.00 – 16.30 часа

„ ПРАЗНИК НА 101-ВИ АЛПИЙСКИ ПОЛК “ – почетен часовой

17.00 – 18.00 часа

„ 21-ВИ ПЕХОТЕН СРЕДНОГОРСКИ ПОЛК – МЯРКА ЗА ВЕЛИЧИЕ “ – разкриване на галерия

„ СРЕДНОГОРЕЦ, СЕРАФИМОВ, СВОБОДАТА “ – показване на книга

Със специфичното присъединяване на 101-ви Алпийски полк – Смолян и Ансамбъл „ Българе “

18.00 – 19.00 часа

„ ДА съдебна експертиза НАРЕЧЕШ БОЛГАРИН “ – театър на НФА „ Българе “ и НУФИ „ Широка лъка “

Вход свободен!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР