11-тото издание на Капанския събор ще се проведе в събота,

...
11-тото издание на Капанския събор ще се проведе в събота,
Коментари Харесай

Гецово отново събира капанците в събота 

11-тото издание на Капанския събор ще се организира в събота, 2 юли, в село Гецово. Фолклорният празник на площада в капанското село се провежда от: Община Разград, Кметство Гецово, РЕКИЦ “Читалища “ и НЧ “Просвета 1883 “-Гецово.

Официалното разкриване на Капанския събор е от 10,30 ч., след което на сцената излизат над 20 художествени колективи от читалища от 3 административни области: Разградска, Търговищка и Русенска. Ще вземат участие и клубове за национални хора от Разград. Формациите са най-вече капански, само че ще има и сформира, представящи и други етнографски групи, живеещи дружно с капанците в Лудогорието.

Докато фолклорните обединения пеят и танцуват, гостите на събора ще могат да посетят работилничкатаНЧ “Просвета 1883 “-Гецово с присъединяване на „ Живото човешко богатство “ Николинка Ангелова. Тя ще показа неповторимите си умения в разработване на шевици и използването им при направа на разнообразни сувенири, ще й оказват помощ и читалищни дейци от Ушинци, Благоево и Дянково.

На площада ще има и други щандове със сувенири, измежду които направени посредством плъстене художествени тъкани и ръчно направени сувенири на Донка Иванова и Светлина Савова-Ганева.

Поздрав за гостите на Капанския събор ще е концертът на Капански ансамбъл-Разград, който стартира в 19,30 ч.

Гостуващият реализатор тази година е Румяна Попова. Тя е една от най-известните български национални певици, извършва песни от всички фолклорни области, авторски песни на фолклорна основа, има и джазирани разновидности с Васил Петров. Има издадени 7 албума, най-вече с македонски песни, печелила е награди от „ Пирин фолк “ и други влиятелни състезания у нас и в чужбина. Концертът й в Гецово стартира в 20,30 ч. в събота.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР