11 служители на НАП – София са обвиняеми за участие

...
11 служители на НАП – София са обвиняеми за участие
Коментари Харесай

Намерили 300 000 лв. в домовете на арестуваните за корупция данъчни

11 чиновници на Национална агенция за приходите – София са обвинени за присъединяване в проведена незаконна група, занимаваща се с корупционни закононарушения. Това сподели административният началник на Специализираната прокуратура прокурор Иван Гешев на брифинг по отношение на следствие против проведена незаконна група, извършваща корупционни закононарушения.

Става дума за досъдебно произвеждане, по което работим с сътрудниците от ГДБОП. Дейността по оперативна линия е почнала преди 4-5 месеца, а досъдебно произвеждане е формирано преди месец за незаконна група, занимаваща се с корупционни закононарушения. Към момента тече привличането на 11 лица като обвинени за присъединяване, а на едно лице и за управление на проведена незаконна група, състояща се от данъчни чиновници на Национална агенция за приходите – София, сподели още той и посочи, че част от лицата ще бъдат привлечени като обвинени и за парични закононарушения – подкупи, а някои и за пране на пари.

В хода на подхванатите дейности през вчерашния ден са тествани над седем адреса и голям брой леки коли. Според нас участниците в групата са на разнообразни равнища в Дирекция "Оперативни инспекции " на Национална агенция за приходите София – от инспектори през ръководители до шеф бранш, който съгласно нас е управлявал тази незаконна група. Сумите, които са прибирани и са открити, са сред 500 и 5 000 лева според от бизнеса на търговеца. Становището на наблюдаващите прокурори е, че за множеството от лицата ще бъдат импортирани претенции в Специализирания углавен съд за задържане под стража, защото съгласно сътрудниците има възможност те да извършат още закононарушения. По делото има голям брой очевидци, които нагледно казано са изнудвани. Няма да позволим да има реакция по отношение на тях от други чиновници на Национална агенция за приходите или от други държавни органи даже и да бъдат направени опити за законово съображение на тези дейности. Тоест, няма да позволим очевидците на делото да бъдат притискани и "наказвани " за това, че са изпълнили гражданските си отговорности. Защото моят опит сочи, че такива случаи има, изясни прокурор Гешев.

300 хиляди лева са открити и конфискувани от домовете на чиновниците от Национална агенция за приходите – София, упрекнати в проведена незаконна група. Това сподели заместник-административният началник на Специализираната прокуратура прокурор Димитър Петров на брифинг по отношение на следствие против проведена незаконна група, извършваща корупционни закононарушения, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “

Сумите, които са открити и конфискувани от домовете на чиновниците на Национална агенция за приходите - София, са в размер от към 300 хиляди лв. в разнообразни валути и бижута. В тази връзка ще има обвинявания, свързани с пране на пари, които са свързани с корупционните закононарушения, осъществени от групата. Структурата е била главно от ръководители на екипи, които между тях са разпределяли своите функции, въздействали са върху членовете на екипите и по този начин са координирали своите дейности. Като даже се е стигало до моменти, в които избрани търговци, които не са могли да отговорят изцяло на условията за сумите, които са им били поискани, са се договаряли с данъчните чиновници предвид на опциите си, сподели още той и посочи, че по този начин по преценка са били взимани движимости, които биха могли да задоволят битовите потребности на чиновниците на Национална агенция за приходите.

Също по този начин самият механизъм на приемането на парите от данъчните чиновници е при осъществяване на така наречен контролна покупка и при авансово контрактувана сума. В стоките, които са получавали като покупка, е бил подложен плик с пари, с цел да може да бъдат излъчени неявно да вземем за пример за останалите клиенти, изясни прокурор Петров.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР